2023.12.11., hétfő - Árpád
Salgótarján: 0o - 0o
Az ország 19 megyéjében

Környezetvédelem a veszprémi állatkertben: bevezetésre került a repohár!

Nagy Brigitta | 2022. június 30. - 09:41
Környezetvédelem a veszprémi állatkertben: bevezetésre került a repohár!
A Veszprémi Állatkert a fajmegőrzés mellett eltökélt harcosa a környezetvédelemnek is, ennek apropóján újdonsággal jelentkeztek: bevezetésre kerülnek a repoharak!

Mi az a repohár?

Az állatkerti vendéglátó-egységekben ezidáig palackozott vagy műanyag pohárban mért frissítőt vásárolhattunk főképp, mely nem igazán volt túlságosan környezetbarát. Egy-egy nyári napon, amikor az állatkertet számtalan vendég látogatta, bizony tengernyi műanyag pohár és flakon volt a termés. Ezeknek nem csak az elszállítása, kezelése, de az eldobált/elhagyott darabok összeszedése is komoly feladat volt.

Az egyszerhasználatos műanyag poharak kiiktatása végett most az Állatkert bevezeti a repohár rendszert, mely tulajdonképpen azt jelenti, hogy 400 forintos betétdíjért adják ki az állatkerti vendéglátó-egységek, ezt az összeget a pohár leadásakor teljes egészében visszakapják a látogatók.

Természetesen, ha beleszeretünk valamelyik pohárba, haza is vihetjük, ebben az esetben a pohár díja nem jár vissza.

Az Állatkert bízik benne, hogy nagy sikere lesz a kezdeményezésnek, ennek érdekében az állatkert lakóinak képei díszítik a poharakat, így mindenki kiválaszthatja kedvenc állatát és poharát is. Jelenleg négy állat – a zsiráf, a kis panda, a borjúfóka és a rózsás flamingó – díszítik a poharakat, de a jövőben több állat is felkerül majd rájuk. A visszatérő vendégek akár egy egész gyűjteményt is összeállíthatnak a repoharakból.

A repoharak előnye, hogy 150-200 alkalommal lehet mosni és újra kiadni, élettartamuk után pedig újrahasznosítják őket.

Több fejlesztéssel is készül a Veszprémi Állatkert!

Akik gyakran járnak az állatkertbe, bizonyára tapasztalták, hogy számos fejlesztés, átépítés és korszerűsítés történt és történik folyamatosan. Ezen újításoknál a környezetvédelmet és a hatékonyabb energiafelhasználást is előtérbe helyezték: az elmúlt 10 évben épült egységeknél ügyeltek a hőszigetelésre, és számos épület tetejére napkollektorok is kerültek.

Ezek mellett a jövőbeli tervek között is számos újítás szerepel:

Háziállat bemutató

A Balaton-felvidék és a Bakony hagyományos állattartásának, a természet-kímélő gazdasági módok, a tájegységre jellemző népi építészet és hagyományos életmód bemutatásával kívánja a Veszprémi Állatkert bővíteni látványosságait.  A projektelem nemcsak turisztikai szempontból jelentős, de erősíti a hagyományos ökológiai szemléletet is, mely az állatkert zoopedagógiai célkitűzéseivel, a természetszeretre, a környezeti empátiára való neveléssel is összecseng.

Az állatkert a helyi értékek ápolására is hangsúlyt kíván helyezni, így a projektben hagyományos háziállatok, mint pl. mangalica, szürkemarha, különböző baromfifélék, kecskék, birkák kerülnének bemutatásra.

Nagymacska bemutató komplexum

A jelenlegi tigrisház és kifutó, valamint a többi, ezen a területen található nagymacskakifutók a jogszabályi előírásoknak egyre kevésbé felelnek meg, turisztikai szempontból jelentősen elavultak, élmény-és látványértékük már nem elégítik ki a mai magasszintű elvárásokat.

A bemutató komplexum tervezésekor alapvető cél volt az épített és a természeti környezet határainak elmosása, természetközeli építészeti megoldások alkalmazása. A látogatói utak mentén és a kifutókban a zöld felületek dominálnak, a kifutókban tavak és csobogók is kialakításra kerülnek. A látogatók más-más szintekről, a talajszinttől a lombkoronaszintig, különböző perspektívákból tekinthetik meg a vadon félelmetes ragadozóit. Egy külön látogatói platform kerül kialakításra, ahonnan a szibériai tigrisek „kerítés nélkül”, biztonsági üvegen keresztül akár testközelből is megcsodálhatók.

A nagymacska bemutató komplexumban elhelyezést kapó valamennyi állatfaj a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján szereplő, kihalástól veszélyeztetett faj. Ezen kívül a kárpáti hiúz Magyarországon a legmagasabb szintű természetvédelmi oltalomban részesül, a fokozottan védett fajok közé tartozik.

A Veszprémi Állatkert, mint az Európai Állatkertek Szövetségének aktív tagja évek óta részt vesz a szibériai tigrisek, hópárducok és kárpáti hiúzok fajmegmentő programjában. Az elmúlt évtizedben számos itt született kisállat került külföldi állatkertekbe továbbszaporítás céljából. E fajok hosszútávú fennmaradását szolgálja az állatkertekben tartott populáció, hiszen vadon élő társaiknak mind nagyobb veszélyekkel kell szembenézniük, legfőképpen természetes élőhelyük csökkenése miatt.

A projekt átadásának tervezett dátuma: 2023. nyara

Forrás: Veszprémi Állatkert Facebook oldala - Balint Kovacs Photography