2022.10.01., szombat - Malvin
Salgótarján: 12o - 12o
Az ország 19 megyéjében

Szemétben fuldokolnak a nógrádi falvak

frisshirek.hu, 2022. július 20. - 21:03
Szemétben fuldokolnak a nógrádi falvak
Számos település küzd az illegális szemétlerakás problémájával. Nógrádszakálban évek óta gondot jelent a falu határában lepakolt szemét, amitől hiába szabadulnak meg, szinte egyből újra megjelenik a sokszor veszélyes hulladék.

– Semmi nem változott az elmúlt időszakban. Ahogy eltakarítjuk a szeméthalmokat, a lakosok hamar odaviszik a megtisztított területre a sok lomot. Nem tudunk a problémával mit kezdeni, mert nincs a kezünkben semmi, hiába derül fény a szemetelők kilétére – fogalmazott Radvánszky Judit, a község polgármestere.

Mint mondta, azt sem tudják, hogy pontosan kit kellene akkor keresni, ha bizonyítani tudják, ki rakta le a sok lomot. A településen elhelyezett kamerák sem segítenek, mert az elkövetők elkerülik az eszközöket, így videós bizonyíték nem marad utánuk.

– A mennyiségtől függ, hogy milyen gyakorisággal vitetjük el a hulladékot. Abban az esetben, ha csak kevés van és olyan összetételű, a közmunkások segítségével bezsákoljuk és a szemétszállítás során szabadulunk meg tőle – mondta a polgármester.

Hozzátette: ha konténert kell hozatni, akkor az az önkormányzatnak 40 és 140 ezer forint közötti költséget jelent a mennyiségtől függően. Ha veszélyes hulladékról van szó, még több pénzébe kerül a hivatalnak.

Nógrádmegyerben is sokáig gondot okozott a falu határába kihordott szemét. Az önkormányzat jelenleg azzal a módszerrel próbálkozik, hogy július végén két napot jelölnek ki a helyieknek, hogy kipakolhassák a házuk elé azokat a holmikat, amelyekre már nincs szükségük. Ettől a megoldástól reméli a falu vezetése, hogy megszűnnek az eddigi hulladékgondok.