2022.10.01., szombat - Malvin
Salgótarján: 12o - 12o
Az ország 19 megyéjében

Nemzetközi muzsikustábor kezdődik Balassagyarmaton

frisshirek.hu, 2022. július 21. - 18:51
Nemzetközi muzsikustábor kezdődik Balassagyarmaton
Ma kezdődik a Zene határok nélkül elnevezésű nemzetközi muzsikustábor, verseny és művészeti fesztivál Balassagyarmaton. A programot 35. alkalommal rendezik meg a Nógrád megyei városban.
A szervező, Ember Csaba, a Balassagyarmati Dalegylet művészeti vezetője az MTI-nek elmondta: nyolcvan hallgató tanul a Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskolában zajló táborban. A diákok alap-, közép- és felsőfokon tanulnak zenét, sokuk már bizonyította tehetségét versenyeken. A fiatalok elsősorban Magyarországról érkeznek, de erdélyi, francia, német, japán, és kínai diák is részt vesz a 31-ig tartó képzésen.
– A muzsikustábor a zenei kurzusok mellett bemutatkozási lehetőséget is ad hangversenyeken, közös szerepléseket a tanárokkal, segíti a felkészülést zenei versenyekre, Balassagyarmat város lakosságának pedig klasszikus zenei hangverseny-kínálatot nyújt – tette hozzá Ember Csaba.
Július végéig 11 hangversenyt szerveznek. A muzsikustábort hagyományosan az EAR együttes koncertje nyitja meg szerdán este. A további programban lesz fuvola- és áriaest, Robotka Bertalan és Forgó Benjámin zeneakadémiai hallgatók Chopin-estje, hangszeres előadói verseny Weiner Leó és kortás magyar zeneszerzők műveivel, hangversenyt adnak a tanárok és a hallgatók is. A 30-i zárókoncerten pedig közösen lépnek fel mesterek és tanítványok.
A hangversenyek 19 órakor kezdődnek a Rózsavölgyi Márk Művészeti Iskolában.
Emellett Mohorán szerveznek fellépést, ahol július 23-án a muzsikustábor tanárai, diákjai és a Balassagyarmati Dalegylet lépnek fel színpadavató műsorral a Tolnay Klári Emlékházban.
Nyolc szakot indítanak. A muzsikustábor tanára lesz Tokody Ilona és Muskát András (magánének), Matuz István és Kanyó András (fuvola), Klenyán Csaba (klarinét), Perényi Eszter és Banda Ádám (hegedű), Varga István (gordonka), Eckhardt Gábor, Fenyő Gusztáv és Kiss Péter (zongora), Kiss Péter és Csillag Péter (kamarazene), Ember Csaba (kórus).
Illusztrációs fotó: pixabay