2022.10.01., szombat - Malvin
Salgótarján: 12o - 12o
Az ország 19 megyéjében

Gyakorlatoztak a mentőegységek a Cserhát erdejében

frisshirek.hu, 2022. augusztus 02. - 14:22
Gyakorlatoztak a mentőegységek a Cserhát erdejében
Közös kötéltechnikai mentési gyakorlatot tartott az Ipoly-völgyi Különleges Mentőegyesület és Fülek Város Önkéntes Tűzoltó Egyesülete Balassagyarmat közelében, a Cserhát erdejében.

Kapás Márton, a Nógrád Megyei katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője arról tájékoztatott, hogy két szervezet képzett ipari alpinistái elsajátították és begyakorolták azokat a módszereket, amelyekkel gyorsan megközelíthető és biztonságosan a földre juttatható egy-egy, leszállás közben a fák lombkoronájában fennakadt siklóernyős.

Mint megtudtuk, ezeket a speciális, a hagyományos alpintechnikától részben eltérő eljárásokat alapvetően csak a faápolást végző szakemberek ismerik és használják, akiktől most átvették a szakismereteket a mentést végző szlovákiai és magyar ipari alpinisták is. 

Az utóbbi években megszaporodott az ilyen, siklóernyősöket ért esetek száma Észak-Magyarországon, viszonylag közel a szlovák határhoz, ami indokolttá teszi a közös felkészülést a mentési feladatok végrehajtására. Az emelkedő esetszámok miatt a Magyar Barlangi Mentőszolgálat koordinálásával létrejött egy országos hálózat Magyarországon, amelynek olyan mentőegyesületek és ipari alpinisták a tagjai, akik ilyen mentési feladatokat gyorsan és hatékonyan el tudnak végezni, és ennek a hálózatnak az Ipoly-völgyi Különleges Mentőegyesület is tagja. 

A határon átnyúló, közös gyakorlat megszervezését és sikeres lebonyolítását a Nemzetközi Visegrádi Alap támogatása tette lehetővé.

Illusztrációs fotó: pixabay