2023.12.11., hétfő - Árpád
Salgótarján: 0o - 0o
Az ország 19 megyéjében

Határátlépő nagyragadozók

frisshirek.hu | 2022. augusztus 04. - 16:30
Határátlépő nagyragadozók
Ingyenesen megtekinthető kisfilm és letölthető füzet készült a Kárpátok élővilágáról – írja a boon.hu. Lezárult az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság két és fél éves projektje, amely a nagyragadozók természetes élőhelyei közötti átjárhatóságot vizsgálta.

A „Nyílt határok a vadon élő állatok számára a Kárpátokban” című kutatás fontos eleme volt a kommunikáció, a felnőttek, a diákok és a gyermekek szemléletformálása – írja közösségi oldalán a nemzeti park. Ennek részeként gyönyörű kisfilmet forgattak az állatok életéről és egy színes képeket tartalmazó tájékoztatót adtak ki – utóbbi az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóságának honlapjáról tölthető le digitális formában a projekt összefoglalásának alján.

A Kárpátok hegységei és élővilága egyedülálló szépségű, kiemelkedő természetvédelmi értéket képvisel, és egyúttal csodálatos kulturális örökséggel rendelkezik. Mivel mind a térségben élők száma, mind pedig a települések infrastrukturális ellátottsága jelentősen nőtt, ezért a nagyragadozók életterei beszűkültek.

A fajok fennmaradásra érdekében minden eddiginél fontosabbá vált az élőhelyek és az azok közötti biztonságos útvonalak, ökológiai folyosók fenntartása. A területen négy ország – Magyarország, Románia, Szlovákia, Ukrajna – osztozik, ezért az emberek és a nagyragadozók harmonikus együttéléséhez is nemzetközi együttműködés vált szükségessé.

A kisfilm erre igyekszik ráirányítani a figyelmet. Az tájékoztató kiadvány pedig elsősorban diákoknak készült. Célja a Kárpátok régió kulcsfontosságú nagyragadozó állatfajainak: a barnamedvének, a szürke farkasnak és az eurázsiai hiúznak a megismertetése, életmódjuk, jellemzőik bemutatása.

Fotó: Shutterstock