2022.10.01., szombat - Malvin
Salgótarján: 12o - 12o
Az ország 19 megyéjében

Életét kockáztatja a képzetlen favágó a télire való tüzelőért

frisshirek.hu, 2022. augusztus 07. - 11:27
Életét kockáztatja a képzetlen favágó a télire való tüzelőért
Ugyan tombol még a nyár, de az emelkedő rezsi költségek miatt az emberek minden lehetséges módon megpróbálnak felkészülni a hűvösebb időkre. Sok helyen már nem lehet fát rendelni, mert felvásárolták a készletet, de ahol még kapható, ott jócskán megemelkedett az ára és a várakozási idő.

A családi ház-tulajdonosok újabban a telkükön található fákat kezdték kitermelni, amiről a balassagyarmati Kremper Kornél favágó vállalkozó beszélt.

Cégünk fő profilja a veszélyes fák kivágása. Az utóbbi hetekben igencsak megszaporodtak a megrendelések, mert egyre többen döntenek úgy, hogy most szabadulnak meg a telkük területén álló fáktól – árulta el a cégvezető.

Mint mondta, sajnos gyakorta vágnak neki az emberek szakértelem nélkül is ennek a munkának, mert spórolni szeretnének. Ez viszont roppant veszélyes is lehet, mert egy rossz mozdulat miatt az életét kockáztatja az önkéntes favágó. A világháló is tele van amatőr videókkal, de sokan még ennek ellenére sem érzik, mit is kockáztatnak.

Fotó: Kremper Kornél

Hozzátette: a szakembereik folyamatos képzéseken vesznek részt. A cégüknél részben alpintechnikával dolgoznak, ami azt jelenti, hogy  a favágók felmásznak a fára és kötél segítségével engedik le a levágott ágakat. Ezt abban az esetben alkalmazzák, ha teherautóval nem tudják megközelíteni a helyszínt. Ha lehetőségük van kosaras autót használni, akkor az emelőkosárból kezdik el levágni az ágakat. Alulról haladnak felfelé, a tetejétől pedig darabolják vissza a fatörzset.

Metszésnél órabérben dolgzunk, ami bruttó 18 ezer forint. Ebben benne vannak a gépek és a teherautó költségei, valamint az emelőkosárban dolgozó két szakember bére is. A komplett fák kivágását fix összegért vállaljuk, ez pedig függ a fajtájától, a méretétől és a hely veszélyességétől is – mondta Kremper Kornél, aki a sógorával vezeti a vállalkozást 2016 óta.

Hogy mennyire veszélyes feladat a favágás, az abból is látszik, hogy nyáron a Diósjenői Önkéntes Tűzoltó Egyesületet riasztották egy balul elsült művelethez. 

Fenyőfát szerettek volna kivágni a családi ház udvarán, amikor elszakadt a kötél, amivel megkötötték és a nagyra nőtt fenyőt, s az a szomszéd épületet veszélyeztette. 

Az önkéntesek Facebook-oldalán közzétett fotókon jól látszik, hogy az ágakat nem vágták le, hanem egyszerűen alul szerették volna elfűrészelni a törzset. Végül a váci hivatásos tűzoltók vonultak a helyszínre és az emelőkosaras járművel könnyedén elhárították a veszélyt. 

Fotó: Kremper Kornél

Érdemes tehát meggondolni, hogyan és milyen segítséggel vágunk neki a feladatnak, mert számos veszélyt hordoz magában egy favágás és jobb olyanra bízni, aki tudja, mit csinál.

Fotó: Kremper Kornél

Fotó: Kremper Kornél