2023.02.05., vasárnap - Ágota, Ingrid
Salgótarján: -1o - -1o
Az ország 19 megyéjében

Zalaszentgrót városa nem fog élni az „erdőirtó” iránymutatásokkal

Kovács Tamara, 2022. augusztus 08. - 18:15
Zalaszentgrót városa nem fog élni az „erdőirtó” iránymutatásokkal
Baracskai József a város polgármestere nem ért egyet az augusztus 5-én megjelent kormányrendelettel.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Eddig a telepítés volt a trendi, és a ne fűtsünk fával, mert környezetszennyező felfogás, most meg a vészkivágás. Sokan üdvözölték a zalaszentgróti polgármester elgondolkodtató szavait.

„Zalaszentgrót városánál fontos szerepet tölt be a fenntarthatóság, a környezet értékek megóvása és a természetvédelem.

Ezért Zalaszentgrót városa nem fog élni az augusztus 5-én életbe lépő “erdőírtó” kormányrendeletben megfogalmazott iránymutatásokkal és erre kérjük az erdőgazdálkodókat, erdőbirtokosokat is.” - fogalmazta meg közösségi oldalán gondolatait.

„Folyamatosan szembesülünk olyan újabb és újabb szabályozásokkal, amelyek nem csupán a hétköznapi megélhetésünket nehezítik meg, de a klímaválsággal összefüggő problémák megoldása helyett annak akarva-akaratlan (vagy leginkább figyelmet nélkülöző) akadályozását eredményezik.

Az augusztus 5.-én életbe lépő kormányrendelet (Magyar Közlöny 131. számában (2022. augusztus 4.) megjelent a  Kormány 287/2022. (VIII. 4.) Korm. rendelete: https://magyarkozlony.hu/.../7c6944e3c1bd65e6.../megtekintes értelmében most a fakitermelés rendkívüli gyorsítását rendelte el a kormány.

Ezt a legújabb kormányrendeletet többek között a rezsicsökkentés egyik napról a másikra történt, átgondolatlan megszüntetése (kivezetése) következtében kialakult energiaáremelkedés miatt hozták meg. Mivel a hatalmas áremelkedés miatt a lakosság jelentős része a fatüzeléses fűtési technikákat szeretné előnyben részesíteni a villamos energia és a gáz helyett (illetve azt kiegészítendő), így az ország tűzifa készlete szinte az egyik napról a másikra kifogyott. A megnövekedett igényeket (megtartva a lakosság eddigi fogyasztási szintjét) a jelenlegi fakitermelés nem tudja kiszolgálni, így a kormány a kicsit sem környezetbarát fakitermelés drasztikus növelése mellett voksolt.

Olyannyira, hogy a kormányrendelet szerint:

-a fakitermelés tilalmi időszakában (azaz madarak költési időszakában) is lehet fát vágni az elkövetkező időszakban.

-természetvédelmi területen az inváziós fák kivágását nem kell őshonos fajokkal pótolni. A sarjakkal szaporodó külhonos fákat pedig egyáltalán nem kell pótolni.

-az őshonos fajokból álló erdőkben is végezhető a fakitermelés (akár cser, és nemestölgy fajtákról legyen szó).

-az erdőgazdálkodások, a fakitermelés fokozása érdekében, korlát nélkül kialakíthatnak újabb utakat a gépek számára.

-az erdőfelújítás elvégzése nem szükséges.

-az erdőtervben nem szereplő fakitermelésre a felelős miniszter döntése alapján is sor kerülhet.

-A rendelettel rengeteg probléma van:

-Az idén kivágott fákkal nem szabadna fűteni. Nem csupán azért mert a fűtőértéke a friss fának sokkal alacsonyabb, mint a pár éve száradó tűzifának, hanem mert komoly légszennyezéssel jár együtt. Ráadásul a szén-monoxid mérgezések kockázata is sokkal nagyobb. (https://www.levego.hu/kapcsolodo.../esszeruen-futsunk-faval/

 

A megemelt tűzifa mennyiség nem tudja pótolni az egyéb fűtési módszereket, főképpen nem a jelenlegi fogyasztási szint mellett.

Amikor az aszály, és a sorozatos hőhullámok idejét éljük, akkor a legegyszerűbb hűtést a növényzet tudná biztosítani. Az erdők letarolásával a szárazság kezelhetetlen mértékeket ölthet az eddig még elviselhető területeken is.

Az el szállt energiaárak miatt az illegális favágás is nagyobb teret kap.

Hiába növelik a fakivágással a tűzifa mennyiséget, a tűzifa árak már most duplájára nőttek, tavalyi árakhoz képest még komolyabb az emelkedés. Ennek egyenes következményeként a hulladék/szemét tüzelőként való égetésének emelkedése, és a levegő minőségének gyors romlása várható.

Biztosan rengeteg más negatív hatása is érezhető lesz az elkövetkező hónapokban.” - írta a polgármester.