2022.10.01., szombat - Malvin
Salgótarján: 12o - 12o
Az ország 19 megyéjében

Erdővé változtatta a sivatagot – negyven évig ültette a fákat

frisshirek.hu, 2022. augusztus 09. - 19:00
Erdővé változtatta a sivatagot – negyven évig ültette a fákat
Azt tartják, ha kivágunk egy fát, tíz másikat kellene ültetnünk a helyébe. Nos, akkor mindannyian példát vehetünk arról az indiai férfiról, aki 40 év kemény munkájával egy egész erdőt ültetett.

Majoli, a világ legnagyobb folyami szigete India keleti csücskében, a Brahmaputra folyón fekszik. Jadav Payeng még 1979-ben kezdett fákat ültetni az erózió által fenyegetett indiai szigeten. Ekkor még mindössze 16 éves volt.

A twice.hu beszámoója szerint az egykor kopár, sivatagos területen ma fák százai nőnek, és mindez egyetlen ember kitartó munkájának köszönhető.

A különleges erdőről még egy dokumentumfilm is készült, amit egy Jitu Kalita nevű újságíró, fotós forgatott.

A kezdet nehéz volt, de megérte a fáradtságot

Jadav Payeng elmondta, hogy kezdetben sokkal nehezebb volt a dolga, mivel be kellett szereznie a különböző magokat. Ez a probléma azonban később megoldódott, hiszen a már elültetett fák hajtásait, magvait már könnyebb volt begyűjteni és elültetni.

„Mindent teljesen egyedül ültettem. Eleinte nehezebb volt, mert nem sok erőforrásom volt, az ültetés pedig sok időmet elvette. Most könnyű. A magokat közvetlenül az elültetett fákról szerzem be.” – mondta a férfi.

A Jadav Payeng által ültetett erdő területe most 550 hektár, ami valóban lenyűgöző, különösen annak tekintetében, hogy a híres New York-i Central Park 315 hektár.

Ez a sűrű növényzet ma már több száz elefántnak, valamint számtalan orrszarvúnak, szarvasnak és tigrisnek ad otthont.

Jadavot Indiában Forest Manként (Erdőemberként) ismerik, és ez a róla készült dokumentumfilm címe is. Bár elégedett azzal, amit sikerült elérnie, Jadav Payeng azt mondja, elszomorítja az, ahogyan az emberek a természethez viszonyulnak.

„A fenyegetést az ember jelenti, aki gazdasági célokból kész kiirtani az erdőt. Az emberen kívül nincsenek szörnyek a természetben. Az ember mindent elfogyaszt, amíg nem marad semmi körülötte. Semmi sincs biztonságban körülötte, még az elefántok és a tigrisek sem.” – mondja a férfi.