2022.10.01., szombat - Malvin
Salgótarján: 12o - 12o
Az ország 19 megyéjében

Öt migránssal a kocsijában kapták el a lengyel embercsempészt

frisshirek.hu, 2022. augusztus 09. - 08:36
Öt migránssal a kocsijában kapták el a lengyel embercsempészt
Balassagyarmat belterületén fogták el tegnap a rendőrök azt a 45 éves lengyel állampolgárságú férfit, aki az általa vezetett személygépjárműben öt migránst akart átcsempészni a határon.

A Szécsényi Rendőrkapitányság járőrei a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Székesfehérvári Osztályának jelzése alapján augusztus 8-án éjszaka ellenőriztek Balassagyarmat belterületén, a Rákóczi úton egy lengyel hatósági jelzésű személygépkocsit – tájékoztatott Király-Kollár Ramóna rendőrségi szóvivő.

Hozzátette: a rendőrök az intézkedés során a gépjármű utasterében a sofőrön kívül három, a csomagtartóban további kettő férfit találtak meg. A külföldiek magukat szír állampolgároknak vallották, a személyazonosságukat, illetve Magyarország területén tartózkodásuk jogszerűségét azonban nem tudták igazolni. Megalapozott a gyanú arra, hogy a lengyel sofőr segítséget akart nyújtani az öt férfinak abban, hogy illegálisan Magyarország területéről a Szlovák Köztársaság területére átlépjenek, azonban a rendőri intézkedés ezt megakadályozta.

A nyomozók a lengyel állampolgár ellen embercsempészés bűntett megalapozott gyanúja miatt eljárást indítottak, őrizetbe vették és az ügyészségen kezdeményezték a letartóztatását. A hatóság a bűncselekmények elkövetéséhez használt járművet lefoglalta.

A migránsokat – meghallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályok értelmében a rendőrök visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Fotó: police.hu