2022.10.01., szombat - Malvin
Salgótarján: 12o - 12o
Az ország 19 megyéjében

Újfajta zsarolóvírus támad Magyarországon, nagyon gyorsan terjed

frisshirek.hu, 2022. augusztus 09. - 23:00
Újfajta zsarolóvírus támad Magyarországon, nagyon gyorsan terjed
Eddig nem látott módszerrel támad egy Magyarországon is gyorsan terjedő zsarolóvírus, a Play Ransomware, amely elsősorban a magyar vállalatok számítógépes rendszereiben jelent meg.

A vállalat kibervédelemért felelős divíziójának, a Security Operations Centernek (SOC) az Indexhez is eljuttatott közleményében azt írták, hogy a zsarolóvírust a világon először Németországban észlelték. Magyarországon néhány nappal ezelőtt bukkant fel, és gyorsan terjedni kezdett, elsősorban a kis- és középvállalatok gépeit támadta meg.

A Play Ransomware úgy működik, hogy a gépeken lévő fájlokhoz az „a.play” kiterjesztést csatolja, és ezáltal zárolja az azokban lévő adatokat. Ezután pedig egy .txt kiterjesztésű szövegfájlt helyez ki a számítógép asztalára, amelyben csupán az az e-mail-cím található, amelyre a váltságdíjat követelik az adatok visszaszolgáltatásért cserébe.

A 4iG SOC szerint a Play Ransomware által zárolt fájlok visszafejtésére egyelőre nincs hatékony megoldás, a .txt fájlban megadott e-mail-címről pedig sok áldozat még csak választ sem kapott. Az sem ismert még, hogy a vírus miként jut be egy-egy kiszemelt végpontra, vagyis számítógépre.

Az viszont már biztos, hogy egy-egy, több gépből álló belső hálózaton belül tud mozogni a vírus, ezért az általa fertőzött számítógépeket azonnal izolálni kell, hogy ne terjedhessen tovább a hálózaton belül.

Ha több szerver van egy hálózatban az elsőként megfertőződött végponttal összeköttetésben, akkor a vírus könnyedén átterjedhet más szerverekre, és ott zárolhat minden fontos adatot, köztük a helyi mentéseket is.

Bár még nem lehet tudni, hogy a vírus pontosan miként terjed, a 4iG SOC felsorolt néhány olyan lehetőséget, amelyeken keresztül a Play Ransomware bejuthat a gépre:

– internet felől nyitott SSH-, RDP-, FTP-szolgáltatások gyenge jelszóval,

– internet felől elérhető sérülékeny szolgáltatások (pl. webszerver, owa, exchange),

– e-mailek által terjedő gyanús csatolmányok,

– valós programnak álcázott, nem hivatalos oldalról letöltött program, amely valójában maga a malware (a legjobban elterjedt: Skype, Teams, Chrome, Firefox, Winscp stb.).

A 4iG SOC szakemberei azt javasolják, hogy ha valahol észlelik a zsarolóvírust, akkor azt a gépet minél gyorsabban válasszák le a hálózatról, mert ezzel megelőzhető az oldalirányú terjeszkedés és a további adatok elvesztése. A zárolt adatokat pedig érdemes megőrizni arra az esetre, ha a jövőben új módszerrel visszafejthetők lesznek ezek a fájlok.

Na de honnan jött ez a vírus?

A közleményben azt is leírták, hogy egyelőre csak feltételezések vannak arra vonatkozóan, hogy ki fejlesztette ki ezt a vírust.

A jelenlegi információk alapján egy kínai hackercsoport vett célba több európai országot, köztük Magyarországot is.

A csoporthoz kötődik több Cryptomining kártevő, zsarolóvírusok és más malware is, amelyek többnyire a Microsoft Exchange szervereinek sérülékenységét használják ki. 

Illusztrációs fotó: Pixabay