2023.02.05., vasárnap - Ágota, Ingrid
Salgótarján: -1o - -1o
Az ország 19 megyéjében

A Fidesz-szavazók negyede szerint a kormány felelős a válságért

frisshirek.hu, 2022. augusztus 10. - 17:00
A Fidesz-szavazók negyede szerint a kormány felelős a válságért
A Medián és a 21 Kutatóközpont július végén készített 1000 fős, telefonos felméréséből derült ki, hogy a fővárosi Fidesz szavazók szerint erősen megsínylik majd a megszorításokat.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A budapesti Fidesz-szavazók 22 százaléka a kormány munkáját egyesre vagy kettesre értékelik. Emellett minden második fővárosi lakos úgy gondolja, hogy kevesebbet engedhet majd meg magának a következő időszakban - írja a Telex, a HVG360 által ismertetett kutatásról.

A válaszadók egyharmada pedig attól is fél, hogy miként fizeti majd ki a rezsiszámláit, valamint a 69 százalékuk nem ért egyet azzal, hogy az átlagfogyasztás felett emelkedik a rezsi ára.

A válaszadók negyede szerint „elviselhetetlen nehézséget” okoznak majd az új árak. A kialakult helyzetért pedig a többség Oroszországot és a kormányt hibáztatja, ezek közül mindegy negyedik szavazó fideszes.

A budapestiek többsége is úgy látja, hogy a kormány nem kezeli jól a válságot. Egy ötfokú skálán 1-es osztályzatot 43 százalék, 2-est 11 százalék adott. A fővárosi fideszesek 22 százaléka ötös skálán egyessel vagy kettessel értékelte a kormány válságkezelését.

De nézzük, mit gondolnak a pártok, ők hogy látják a jelenleg kialakult helyzetet.

Demokratikus Koalíció: Elutasította a "dupla gázáremelést" keddi online sajtótájékoztatóján Kálmán Olga, a Demokratikus Koalíció frakciószóvivője, aki szerint "ebben a helyzetben nemhogy kétszer, de egyszer sem lenne szabad a kormánynak rezsit emelnie". Arról beszélt: a Technológiai és Ipari Minisztérium közléséből az derült, ki, hogy újabb áremelést hajt végre a kormány "a fűtési szezon felpörgésekor", így a szeptemberben hétszeresére, 732 forintra emelt gázár októbertől 752 forint lesz. Az ország még fel sem ocsúdott abból, hogy Orbán Viktor hazudott a választási kampányban, és a választás után rögtön megszorításokat és rezsiemelést jelentett be, most pedig már nyakon is öntöttek minket egy újabb adag feketelevessel, a dupla gázáremeléssel - fogalmazott az ellenzéki politikus.


A most bejelentett és a korábbi rezsiemelések visszavonását sürgette Kálmán Olga, mondván, ezek az intézkedések a legsúlyosabb csapást jelentik a magyar családok számára, hiszen azok legfeljebb ötöde fér majd csak bele az "átlagfogyasztásnak hazudott" hatósági áras kvótába. Szerinte így sokakon eluralkodott már a rezsipánik. A Fidesz 12 év alatt szétlopta az országot, hazudott a választás előtt, átverte a magyarokat, most pedig ötletszerűen, egyik napról a másikra vet ki brutális megszorító intézkedéseket - jelentette ki a DK politikusa.
A Demokratikus Koalíció (DK) azt követeli, hogy hozzák nyilvánosságra a tíz hektárnál nagyobb védett erdőbirtokra kivágási engedélyt kapók és az állami erdők kitermelésére szerződők, "az erdőirtás vámszedőinek" névsorát, akik évtizedes kárt okoznak a hazai faállományban.


LMP: Áder Jánoshoz fordul a hazai erdők védelme érdekében az LMP - jelentette be szerdai budapesti sajtótájékoztatóján Csárdi Antal, a párt frakcióvezető-helyettese. Közlése szerint arra kéri Ungár Péter frakcióvezető a volt köztársasági elnököt, hogy vesse latba minden befolyását a védett erdők tarvágását lehetővé tévő kormánydöntés mihamarabbi visszavonása érdekében, mondván, a "romboló rendelet" döbbenetes károkat tud okozni, következményei pedig nem, vagy csak hatalmas anyagi ráfordítással lesznek majd helyrehozhatók.


Ez a lépés nem segíti az energiaszegénységben tengődőket, viszont olyan rombolást eredményez, ami nem tűrhető tovább - fogalmazott. Egyben emlékeztetett arra: a volt államfő "mindig rendkívül fennkölt módon, szóban védte a természetet", e célra hozta létre a Kék Bolygó Alapítványt, most pedig valóban tehet azért, hogy "ne szülessenek olyan döntések, amelyek valóban fölélik a jövőnket". Az ellenzéki politikus hangsúlyozta: a tarvágással kitermelt fák energetikai értéke nulla, hiszen másfél-két évre lesz szükség a kiszáradásukhoz, hogy aztán tüzelőként lehessen használni azokat. Csárdi Antal hozzátette: pártjuk az Alkotmánybírósághoz fordul a kérdésben, politikusok, Keresztes László Lóránt pedig összehívja a parlament általa vezetett, Fenntartható fejlődés bizottságát a témában. Vonják vissza az újabb erdők tarvágását lehetővé tevő kormánydöntést, mert az katasztrófához vezet - sürgette keddi online sajtótájékoztatóján Bencze János, a Jobbik országgyűlési képviselője.

Jobbik: Az ellenzéki politikus a "katasztrófakormányzás" újabb mérföldkövének nevezte, hogy a Fidesz "a komplett magyar erdővagyont teszi kockára". Bencze János arról beszélt: a száz évvel ezelőtt megalapozott minőségi magyar erdőgazdálkodást és az ez idő alatt elvégzett munkát semmisítik meg azzal, hogy újabb területeken teszik lehetővé a tarvágást. Hozzátette: az erdőknek 50-60 vagy 100 évre van szükségük a regenerálódáshoz, ezért a kormányzatnak tőle független erdészeti szakemberekkel konzultálva kellene kialakítania olyan fakitermelési rendszert, amely nem veszélyezteti az erdővagyont, ugyanakkor biztosítja a tűzifaellátást.

Fidesz: A baloldal a mostani háborús helyzetben is csak hazudozásra képes, miközben fűtés nélkül hagyná a családokat - reagált a Fidesz szerdán a DK és az LMP nyilatkozataira.

A nagyobbik kormánypárt közleményében azt írta, "álságos, amit a baloldal művel".
"Gyurcsányék hónapok óta az orosz gázcsapok elzárását követelik, nem törődve azzal, hogy akkor mivel fűtsenek a magyarok. A brüsszeli szankciók miatt be is következett az energiahiány, nincs elég gáz Európában és egekbe emelkedtek az árak. Brüsszel a gázfogyasztás csökkentésére szólította fel a tagállamokat, egész Európában gáz helyett más fűtőanyagokkal is próbálnak felkészülni" - tették hozzá.
A Fidesz közleményében felhívta a figyelmet arra, a kormány ezért rendelte el veszélyhelyzeti intézkedésként az energiahordozók - köztük a tűzifa - kiviteli tilalmát és a tűzifa-kitermelés fokozását. Hozzátették: ez végrehajtható az erdők károsításának veszélye nélkül, az erdők területe nem csökken, "semmiféle erdőirtás nem történik".
"A baloldal a mostani háborús időben sem képes másra csak a hazudozásra, rémhírkeltésre és a felelőtlen politizálásra. Ha rajtuk múlna, Magyarország már háborúba sodródott volna, totális energiakrízis lenne és nem lenne mivel fűteni a magyar családoknak" - írta a Fidesz.
Az LMP frakcióvezető-helyettese, Csárdi Antal szerdán bejelentette: a párt a hazai erdők védelme érdekében Áder János volt köztársasági elnökhöz fordul. A DK frakcióvezető-helyettese, Arató Gergely pedig arról beszélt, a párt követeli, hogy hozzák nyilvánosságra a tíz hektárnál nagyobb védett erdőbirtokra kivágási engedélyt kapók és az állami erdők kitermelésére szerződők, "az erdőirtás vámszedőinek" névsorát.