2022.10.01., szombat - Malvin
Salgótarján: 12o - 12o
Az ország 19 megyéjében

Biciklivel is érkezhetnek a betegekhez a magyar mentősök

frisshirek.hu, 2022. augusztus 10. - 08:28
Biciklivel is érkezhetnek a betegekhez a magyar mentősök
Kerékpárral közlekedő mentősök teljesíthetnek szolgálatot a fővárosban, tudta meg a Népszava. Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) a lap kérdésére megerősítette, hogy már keresik azokat a mentőápolókat, akik többletbérezés ellenében szolgálatokat vállalnának egy új kerékpáros mentőegységben. A bringás mentőket elsősorban városokban vetnék be, különösen azokon a területeken, ahonnan az átlagosnál is több a hívás.

Naponta akár 3 ezer hívást is kaphatnak országszerte a mentők, emiatt napi szinten 10-15 autót vezényelnek az ország más pontjairól a fővárosba. De még így is előfordulnak olyan esetek, amikor több mint 15 percet kell várni a mentőkre. Az Országos Mentőszolgálat kommunikációs vezetője, Győrfi Pál megerősítette, hogy Budapesten jövő tavasszal indul az új projekt, jelenleg a kerékpáros mentés feltételeinek kialakítása zajlik.

Ha minden a tervek szerint alakul, a tesztüzem heteken belül megkezdődik. Az OMSZ tájékoztatása szerint elsősorban a főváros belső, forgalmas területein találkozhatnak majd az emberek a kerékpáros elsősegélynyújtókkal. Győrfi Pál hozzátette: kedvező tapasztalatok esetén ezt a mentési módszert akár más városokban is bevezethetik.

A kerékpáros mentésről a nemzetközi tapasztalatokat is begyűjtötte az OMSZ, amely a nagy-britanniai, az amerikai és a kanadai hasonló szolgálatok gyakorlatát is tanulmányozta, tudta meg a Népszava.