2022.10.01., szombat - Malvin
Salgótarján: 12o - 12o
Az ország 19 megyéjében

Hogyan spórolnak a fűtéssel külföldön?

frisshirek.hu, 2022. augusztus 10. - 06:00
Hogyan spórolnak a fűtéssel külföldön?
Villám Géza: A világon mindenhol azt láttam, hogy az emberek nem fűtenek ilyen idióta módon, mint Magyarországon

Az RTL Fókusz műsorában összeállításban mutatta be, hogy spórolnak az energiával kint élő honfitársaink.

A fűtési szezon eddig is okozott nehézségeket a magyarok egy részének, az idei tél miatt azonban minden eddiginél jobban fájhat a fejünk. Drágul az áram és a gáz, de azoknak a helyzete is aggasztó, akik fával fűtenek.
„Egy pár helyen megfordultam már a világban, és mindenhol azt láttam, hogy az emberek nem fűtenek ilyen idióta módon, mint Magyarországon” – mondta a Fókusznak Szabó Gál András, akit sokan inkább Villám Gézaként ismernek. Az üzletember szerint az elmúlt évtizedekben Magyarországot elkényeztette az olcsó orosz gáz, „mindenki hozzászokott ahhoz, hogy iszonyatosan felfűti otthon a lakását, és télen 25-26-27 fokban egy szál alsógatyában meg atlétatrikóban eszi a téliszalámit”.

Az energiaárak emelkedése máris sokakat gondolkodásra késztet, de biztos van más megoldás, mint amit kormányunk egyik alternatívaként felkínált az orosz gáz helyett: az erdők kiirtását, hiszen ennek hosszú távú negatív hatásai vannak. Inkább meg kellene értetni az emberekkel, hogy az is teljesen rendben van, hogy ha veszel két pulóvert, egy polárt, meg egy zoknit és egy mamuszt, és nem kell otthon alsógatyában ülni a 25 fokos lakásban – vélekedett Villám Géza.
„Ma már vannak téli dunyhák, ami alatt nagyon jól lehet aludni. Sőt, aki próbálta a téli sátorozást, az is tudja, hogy az is kibírható, átélhető, persze megfelelő réteges öltözködéssel, takarókkal. Az átlag magyar azért nem bírja a hideget, mert már gyerekkorban megszokjuk, hogy „ha 10 fok van odakint, akkor az anyukák minden gyerekre egy ilyen sícuccot adnak, és be van bugyolálva tetőtől talpig”.

De mi a helyzet külföldön?
Németországban a kánikulában sem a klímaberendezések, hanem a hősugárzók iránt nagy a kereslet, már az év első felében 600 ezer elektromos fűtőtestet adtak el, 35 százalékkal többet, mint tavaly. A németek már most a gázfűtés helyettesítésére készülnek, ugyanis aggódnak az energiaválság miatt.

„Pont most szeretnénk feltölteni fűtőolajjal a tartájunkat, mi olajjal fűtünk. És amikor legutóbb vásároltunk egy évvel ezelőtt, akkor körülbelül 0,7 euró volt literje a fűtőolajnak, most több mint a duplája ennek” – mondta a Németországban élő Petra, aki szerint nagyon sokan vásárolnak most fűtőolajat attól tartva, hogy még ennél is drágább lesz. Nagyon sokat spórolunk. Télen este 10 és reggel 6 között nem fűtünk, nappal 21 fokosra fűtjük a lakást – magyarázta.

De vannak olyan szerencsés helyzetben lévő német kisvárosok is, mint Feldheim, ahol teljesen függetlenítették magukat az energiaellátástól, saját szélerőműveikkel termelik meg az áramot és a hőt.

Tirolban időjárásfüggő, hogy mikor kezdenek el fűteni. Van, amikor már szeptemberben kénytelenek bekapcsolni a gázt, és az is előfordult már, hogy még júniusban sem kapcsolták le.

„Egy köbméter gáz júniusban 34 eurócentbe került, míg júliustól 58 eurócentbe, tehát körülbelül a duplája lett, olyan 130 forintról 240-260 forintra drágult” – mondta Orsolya, aki családjával él Tirolban. A korábbi években havonta körülbelül 82 eurót fizettek a gázért, ez idén már 107 euró, vagyis nagyjából 42 ezer forint lesz.

Elmondta, hogy Ausztria-szerte napközben 20-22 fokra szokták felfűteni a lakásokat, éjszaka pedig 17-18 fokra. „Olvasgattam Facebook-csoportokban, nagyon sok magyar bérlő panaszkodott erre, hogy ők 23-25 fokot szeretnének, de a főbérlő maximum 20-22 fokra melegíti fel a lakást” – jegyezte meg.

Spanyolországban új energiatakarékossági szabályokat vezettek be.

Az irodákban, üzletekben, bárokban és éttermekben ezentúl tilos a légkondicionálót nyáron 27 foknál alacsonyabbra állítani, télen pedig a fűtést nem lehet 19 fok fölé kapcsolni. Ezen kívül a boltok sem hagyhatják nyitva az ajtóikat, hiszen akkor nyáron az utcát hűtik, télen pedig fűtik.
Tamás és Noémi, a Go2costablanca tulajdonosai arról beszéltek: a partvidéken jellemzően klímával fűtenek télen is, tehát elektromos árammal, radiátorok egyáltalán nincsenek felszerelve a lakásokba. Bár ők szerencsések az éghajlat miatt, hiszen Costa Blancán a legalacsonyabb hőmérséklet januárban is 5 fok körül van. Hogy kényelmes meleget varázsoljanak ilyenkor a lakásba, havonta nagyjából 100 eurót fizetnek.
Olyanok is vannak, akik például csak egy szobát fűtenek be. Mi is azt csináljuk, hogy vettünk elektromos radiátort, de például a november-decemberi időszakban, amikor nincs olyan hűvös, csak a kisfiunk szobájában kapcsoljuk be.

Szicíliában például egyáltalán nem divat a fűtőtest, az enyhe telek miatt itt szintén egy hűtő-fűtő légkondival vészelik át a hideget.
„Ha nagyon fáznak télen, akkor népszerűek a gázpalackkal működő kis mobil kályhák, amit mindig abba a szobába tolnak, ahol szeretnék, hogy egy kicsit melegebb legyen. Nekünk is van egy ilyenünk, amit télen használtunk a nappaliban meg az étkezőben, ahol a legtöbb időt töltöttük. Nagyjából egy 25 literes palack 30 euró környékén mozog, és azzal – ha az ember tényleg használja – egy 7-10 napig lehet fűteni” – részletezte a Szicíliában élő Nóri. Az olaszokra amúgy is jellemző a spórolás, így ők a hideg hónapokban fűtés helyett inkább rétegesen felöltöznek.

Angliában is drágulásokra számítanak. Ágnes egy kisebb méretű, kétszobás házban a gázért is villanyért eddig 45 fontot fizetett. „Ez most, a téli időszak előtt már háromszor emelkedett, 120 körül tartunk most. És sajnos hallani olyat, hogy ez akár 500 fontig, azaz átszámítva több mint 220 ezer forintig is felkúszhat egy átlag háztartás számára a téli időben” – magyarázta. Azt is tudni kell, hogy Angliában rosszul szigeteltek a házak, viszont majdnem mindenhol van kandalló, amit aktívan használnak a téli időszakban. „Nekem is jön olyan hírlevél, ami pénzügyi tanácsokat ad, közérthető nyelven. Ebben most már másról sincsen szó, csak hogy hogyan tudod meghúzni a gatyamadzagot. Csak ez egy erős gazdaság, ahová érkezik ez a krízis, és ez a nem mindegy” – fogalmazott, hozzátéve: az angolokat kicsi koruktól arra nevelik, hogy fázni nem illik. Ha március van, legyen akár 0 fok, ő akkor is tangapapucsban megy ki, mert itt a tavasz – szemléltette.