2023.03.27., hétfő - Emánuel
Salgótarján: 8o - 8o
Az ország 19 megyéjében

Szolnokon is tüntettek az erdők kivágása ellen

Lukácsi Katalin, 2022. augusztus 13. - 10:56
Szolnokon is tüntettek az erdők kivágása ellen
A kormányhoz kötődő szakember szerint minden rendben van az új fakivágást szabadabbá tevő rendelettel, a független szakemberek másképp látják.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A Szolnoki ZöldErő civil csapata tüntetés szervezett megyeszékhelyünkön is az erdeink tarvágása ellen. A közösség szándékosan a tegnapi budapesti „Tiltakozás az erdeink tarvágása ellen, és a nemzeti parkok területének eladása ellen!” címmel meghirdetett demonstrációval egyidőben tartotta meg saját kiállását.

A magyarnarancs.hu beszámolója szerint 120 polgár vett részt a szolnoki Kossuth téri megmozduláson, ahol a főszervező hölgy beszédében azt emelte ki, hogy „a kormány kommunikációja nem tiszta, hiszen hoztak egy rendeletet, aminek következtében erdőket lehet majd kivágni, miközben arról beszélnek az illetékesek, hogy az erdészek mind jó emberek, és nem fognak kárt tenni erdeinkben”.  Nyolczas megosztotta kételyét azzal kapcsolatban, hogy az emberek mértéktartóak volnának, ha a törvényi környezet felhatalmazza őket a túlzó fakivágásokra is, ezért tehát igenis veszélyben vannak az erdőink.

A Mátra, a Bükk és a Borsodi-dombság fásaiért is felelős Egererdő Zrt. munkatársa, Dobre Csaba tegnap a közmédia több fórumán azt hangsúlyozta, hogy az új kormányrendelet nem veszélyezteti az erdőket, hiszen a szigorú erdőtörvény jelenleg is érvényben van. Megszólalása aztán körbejárta a kormánypárti sajtó termékeit, amely lényegében Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő csütörtöki szavainak szó szerinti megismétlése volt. Dobre maga sem áll messze a kormánypárttól, hiszen a Fidesszel szoros kapcsolatot ápoló MAGOSZ-ban is fontos szerepet vállal – hívta fel erre a figyelmet a 24.hu.

Ezzel szemben a Telexnek névvel és név nélkül nyilatkozó erdőgazdálkodási szakemberek – akik ugyancsak elolvasták az új fakivágást megkönnyítő kormányrendeletet – aggódnak az új helyzet miatt. Egyikük azt mondta „a józan értelemben felfogott erdőtörvénynek is ellentmond” az új szabályozás. Gálhidy László, a WWF Magyarország Erdő programjának vezetője pedig azt nyilatkozta, hogy ez a rendelet 150 év vissza az időben. Más forrás abban lát reményt, hogy az új rendelet végső soron az erdőgazdászokra helyezi a felelősséget, akik többnyire a természettel szemben tisztában vannak saját felelősségükkel.

A kép a szolnoki civil tüntetésen készült, forrása: Györfi Mihály, Szolnok ellenzéki alpolgármesterének Facebook oldala