2024.04.16., kedd - Csongor
Salgótarján: 12o - 12o
Az ország 19 megyéjében

Hétvégén tartották a máriapócsi kegyhely búcsút

Lukácsi Katalin | 2022. augusztus 15. - 09:41
Hétvégén tartották a máriapócsi kegyhely búcsút
Több mint 400-an, volt, aki 80 kilométert gyalogolt végig, hogy megpihenjen a máriapócsi kegyhelyen.

Tokajból indult idén a 20. ifjúsági zarándoklat, hogy megérkezzen szombaton a Máriapócsi Nemzeti Kegyhely búcsújára – adta hírül a Hajdúdorogi Görögkatolikus Főegyházmegye a honlapján. A csoport magja augusztus 7-én indult el, de az utolsó napon Ófehértótól már 400 voltak a gyalogos zarándokok, ahol mindhárom görögkatolikus főpásztor is csatlakozott hozzájuk.

Az utolsó reggeli Szent Liturgián Ábel püspök a következő útravaló búcsúzott a fiatalokkal az utolsó szakasz előtt: „Emlékezzetek a Szűzanya mosolyára egy életen át! A Szűzanya a mosolyával azt üzeni: nekem számítasz, fontos vagy. Amen.” A kegyhelyre Ófehértótól délre érkezett meg a csapat, akiket papok is szép számmal kísértek. Az érkezőket dr. Mosolygó Péter kegyhelyigazgató atya fogadta a bazilika kapujában, a templomban pedig Kocsis Fülöp metropolita szólt a zarándokokhoz: „Az édesanya mindig vár minket, mindig van lehetőség hazatalálni” – emlékeztette a jelenlévőket Fülöp atya. „A zarándoklatunkban a nehézségek ellenére is mindenütt ott volt a szeretet. Isten szeretete van mindannyiunkban, ezt tanuljuk meg, s vigyük magunkkal!”

Az elmúlt napokban az útnak indult fiatalokat szeretettel vendégül látták Tokajon, Tiszalökön, Tiszavasvárin, Hajdúnánáson, Hajdúdorogon, Nyíregyháza több plébániáján és Leveleken is. Köszönetük jeléül megtapsolták most őket a végállomáson, ahogy külön köszöntötték Böjte Csabát is, aki lelki napot tartott a számukra.

A mai nap viszont már Nagyboldogasszony ünnepé a főszerep a máriapócsi kegyhelyen, vagy ahogy a görögkatolikusok mondják: az Istenszülő elszenderülésének az ünnepe. Az ünnepi szent liturgia 11 órakor kezdődik, de lesz este is imádság a templomban 17 órakor, majd azt követően vecsernye. A búcsúi szentmise tegnap volt, amelyet a Duna tv is közvetített. Az ünnepi katolikus szentmise utólag is megtekinthető a Médiaklikk adattárában.

A borítókép forrása: Nyíregyházi Egyházmegye Facebook-oldala