2023.12.11., hétfő - Árpád
Salgótarján: 0o - 0o
Az ország 19 megyéjében

Természeti kincsek várják Aggteleken

frisshirek.hu | 2022. augusztus 16. - 11:39
Természeti kincsek várják Aggteleken
Az Aggteleki Nemzeti Parkban található hazánk legismertebb, az ország második leghosszabb barlangja, a Baradla-barlang.

Hazánk első élettelen természeti értékek védelmében létrejött nemzeti parkja augusztusban is várja az aktív kikapcsolódásra vágyó látogatóit – írja a minap.hu.

Az Aggteleki-karszt 1995-ben került fel az UNESCO Világörökség listájára, területén mintegy 300 barlang található. Ezek közül a legismertebb az ország második leghosszabb barlangja, a Baradla-barlang. A cseppkőképződményekben gazdag, több mint 30 kilométer hosszú, határon is átnyúló barlang területén naplemente túrán gyönyörködhetnek a látványban hétvégén a kirándulók.

A nappali forróság után enyhébb időben, a lenyugvó nap fényeiben csodálhatják meg az Aggtelek környéki tájat, illetve megismerkedhetnek történetével és élővilágával az érdeklődők. Az út végén egy több mint 50 méter magas sziklafal tetejéről van lehetőség megtekinteni a naplementét.

A madarak szerelmeseit augusztus közepétől egészen október végéig várja a Bódva-völgyi Madárgyűrűző Állomás, amelynek célja a területen átvonuló madárállományok alakulásának természetvédelmi és tudományos célú nyomon követése. Az érdeklődők a program szakmai vezetői mellé jelentkezhetnek önkéntesnek, hogy a madarak befogásában és kezelésében segédkezzenek.

A programok között szerepel madárgyűrűzés, madárfigyelés, madárhatározás, madártani és természetvédelmi, illetve botanikai és zoológiai ismeretszerzés. Előzetes szakmai tapasztalatra nincs szükség, hiszen minden jelentkező megfelelő tájékoztatást és gyakorlati képzést kap a helyszínen.

Az államalapítás ünnepének idején két programmal is kecsegtet a nemzeti park a túrázásra vágyók számára. A „Nyárbúcsúztató a Kincskereső ösvényen” eseményen az augusztus 20-i hétvégén kedvezményes áron vehetnek részt az érdeklődők. Ezt az ösvényt 2016-ban szakmai zsűri döntése alapján megválasztották az ország legjobb ökoturisztikai tanösvényének. A hat rejtőzködő állomás megtalálásában jelzőoszlopok és térkép is segíti a résztvevőket.

A gyerekek számára is kiváló program, hiszen az állomáson található táblákon sok színes fotó található, amelyekhez természetes alapanyagú, interaktív játékok kapcsolódnak. A kincskeresésről visszatérve a betelt matricagyűjtőket bemutatva ajándékot is kapnak az érdeklődők.

A Rudabányai-hegység északi részének igazi különlegessége a helyenként szurdokszerű Telekes-völgy, amely szintén augusztus 20-án várja túrázásra látogatóit. A Keringő-bércről a völgybe ereszkedve több mint 200 millió éves triász mészkövek közé érkeznek a kirándulók, amelyekben a patak bevágódásával számos kisebb barlangüreg nyílt meg. A patak vízhozama ingadozó, egy medernyelővel is rendelkezik, ezért a középső szakaszon ritkán van víz.

A meredek, sziklás, mohától zöldellő völgyfal ámulatba ejtő. Az Ördög-gát sziklaszorosát az egykori patakmederben, a Keringőben megkerülve van lehetőség továbbhaladni az Ördög-gát-lyuk kettős bejárata felé. Az Ördög-gát-lyukban az 1930-as években végzett ásatások során neolitikus, késő bronzkori és kora vaskori leletek is előkerültek.

Fotó: Aggteleki Nemzeti Park