2023.02.05., vasárnap - Ágota, Ingrid
Salgótarján: -1o - -1o
Az ország 19 megyéjében

Fürjneveldét nyitottak a miskolci minoriták

frisshirek.hu, 2022. augusztus 17. - 17:32
Fürjneveldét nyitottak a miskolci minoriták
A plébánia legkisebb szárnyas lakói is hozzájárulnak a helyi közösség fennmaradásához.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A felújítás alatt álló miskolci minorita templom híre újabban nemcsak szépsége, hanem fürjneveldéje miatt is terjed szerte a városban – írja a boon.hu. A plébános régi, gyermekkori álma teljesült, amikor beszerezte az első fiókákat. Azóta több mint száznegyven egyedből álló állományról gondoskodik. A templom belső udvarán található baromfi udvarban csirkék is cseperednek.

– „Már gyerekkoromban is nagyon érdeklődtem az állatok iránt és utánaolvastam, hogyan kell bánni a fürjekkel. Hobbiból szereztem be az első tizenkét fiókát a tizenkét apostolra gondolva. A tizenkettő bibliai szám. Eleinte csak mi, szerzetesek fogyasztottuk a tojásaikat” – mesélte lelkesen Szalkai Z. József atya minorita szerzetes, a miskolci minorita templom plébánosa.

– „Aztán amikor a koronavírus, illetve a felújítások miatt a templomot bezárták, komolyan megcsappantak az egyházközség bevételei. Minorita közösségünk ezzel szeretett volna hozzájárulni a bevételekhez. A hatósági állatorvos és a NAV is jóváhagyta a telepet és őstermelői igazolvánnyal is rendelkezünk. Egyre szélesebb kör érdeklődik a tojások iránt. Sokan ajándékba is visznek az ismerőseiknek” – mondta.

A madarak tartásához mindent helyben oldanak meg. – „Az állományt a keltetőgépünk segítségével sikerült megnövelnünk száznegyvenhárom egyedre. A fürjek ketreceit a tetőfelújítás során fölöslegessé vált deszkákból készítettük. Ezeket rendszeresen takarítjuk, hogy a lakóik jól érezzék magukat nálunk, mert úgy gondoljuk, hogy a jószágoknak is meg kell adni, ami jár.

Nem vékony taposórácsos ketrecekről van szó, hanem telitalpúakról, amikbe alomnak szénát és szalmát teszünk. Ez tulajdonképpen mély almos tartásnak felel meg, csak a ketrec miatt hivatalosan nem nevezhetjük annak. Most, a nyári melegben gyakrabban, reggel, délben és este is adunk nekik friss vizet. Éppen most következik az állománycsere, mert több fürj már kiöregedőben van.

Egyébként több tojást tojnak, mint a csirkék. Az úgynevezett intenzív tartásban az éves átlag egy fürjnél 300 tojás. Tehát szinte naponta tojnak, amit melegítő lámpával ösztönzünk. Ehhez megfelelő hosszúságú pihenőidő is társul” – magyarázta az atya, a fürjek gondos gazdája.

Fotó: Pixabay