2022.11.26., szombat - Virág
Salgótarján: 2o - 2o
Az ország 19 megyéjében

Ma ismét tüntetés lesz Budapesten a tűzifarendelet miatt

frisshirek.hu, 2022. augusztus 17. - 11:30
Ma ismét tüntetés lesz Budapesten a tűzifarendelet miatt
A folyókban, tavakban a nagyobb uszadékfák „kitermeléséről” erdőgazdálkodási értelemben nem lehet szó, mert a fakitermelés az erdőtörvény által fenntartott fogalom, és erdőterülethez kötődik. A holtfa tápanyag az erdő talajának, élővilágának, gazdaságilag pedig többnyire nem is hasznosítható. Az uszadékfa jogszerű és biztonságos gyűjtése csak az adott terület tulajdonosa, más jogszerű használója előzetes beleegyezésével és feltételeivel történhet.

Mivel a fakitermelés azt a tevékenységet jelenti, amikor az erdőtervben foglaltakkal összhangban, a fát tőtől, illetve a talajtól elválasztják, így az erdőtörvény szerint még az is a fakitermelés része, amikor a kivágott fát az erdőben mozgatják, felkészítik. Az uszadékfa jellemzően erdőn kívül fordul elő. Különösen jellemző lehet folyók medrében, töltések, árvízvédelmi létesítmények közelében. Az uszadékfa jogszerű és biztonságos gyűjtése ezért csak az adott terület tulajdonosa, más jogszerű használója előzetes beleegyezésével és feltételeivel történhet – hívta fel a figyelmet az agrártárca válasza a magyarhirlap.hu megkeresésére.

Az erdőben található, a könösen az ártéri erdőbe besodródott uszadékfa holtfának számít, amelyet erdőgazdálkodási és természetvédelmi okokból mind mennyiségében, mind fellelési helyén egyaránt számontartanak. Az erdőben – még ha uszadékfa formáját ölti is – a holtfa az erdőnek mint biológiai egységnek az alkotóeleme – mutat rá a minsztériumi válasz. Az uszadékfa gyűjtése az erdőgazdálkodó előzetes hozzájárulásának megszerzésével, az általa erre kijelölt területen és időben, esetlegesen az általa meghatározott ellenérték fejében lehetséges, betartva a területre egyidejűleg éppen vonatkozó minden egyéb korlátozást is - írja a lap.

Az olyan csalók ellen, akik uszadékfát próbálnak eladni tüzelőnek, többféle védekezés lehetséges, erre számos javaslat található a NÉBIH honlapján. A faanyag-kereskedelmi lánc szabályozását megsértők ellen az erdészeti hatáskörében eljáró NÉBIH EUTR hatósághoz lehet bejelentést tenni.

A tegnap kiadott miniszteri utasítást többen megkérdőjelezték, így tett Schiffer András is:

"Szép próbálkozás miniszteri utasításban felülírni a veszélyhelyzeti kormányrendeletet: a gond csak az, hogy a favágó állampolgárnak a kormányrendeletet kell betartania, a miniszteri utasítást legfeljebb a főosztályvezetőn lehet számonkérni."

Csak találgatni tudok és a személyes véleményemet elmondani. Ezzel kezdte válaszát a Magyar Hangnak Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke, hogy vajon miért hirdette meg a kormány azt a tűzifarendeletet, ami ellen immár a második budapesti tüntetést rendezik meg szerdán a Magyar Tudományos Akadémia előtt. Erre küldött üzenetet a világhírű etológus, Jane Goodall is, elítélve a rendeletet.

A szerdai demonstráció szervezői között ott van számos civil szervezet mellett a Levegő Munkacsoport is, ők egy állásfoglalást tettek közzé, amelyben leszögezték, hogy a rendelet „szükségtelen és értelmetlen, hisz a most kivágott fa ezen a télen még alkalmatlan lesz tüzelőnek”.
– Egyrészről népszerűséget próbálnak szerezni a saját szavazóik körében ezzel a módosítással, másrészről bizonyos körök anyagilag jól járnának ezzel a rendelettel. Most olvashattunk arról, hogy Mészáros Lőrinc cégének tulajdonában van az egyik legnagyobb hazai kandalló- és fatüzelésű tűzhelygyártó vállalat. És persze hiányzik a szakértelem, folyamatosan azt látjuk, hogy összevissza csinálnak mindent, folyamatosan kapkodnak – válaszolta Lukács. Fenntartja azt a véleményét, hogy komoly károkat okoz már a száraz fa elégetése is, és félő, hogy most azok is ilyennel fognak tüzelni, akik korábban gázzal fűtöttek. Ráadásul az erre alkalmas eszközökbe sokszor nemcsak fa kerül, hanem a legkülönbözőbb hulladékok: festett bútorlapok, építési törmelékek. Családi házas övezetekben járva ennek eddig is voltak a jelei, most úgy néz ki, hogy még többen fognak így fűteni. Mindez nemcsak illegális, de rendkívül egészségkárosító is.