2023.12.11., hétfő - Árpád
Salgótarján: 0o - 0o
Az ország 19 megyéjében

Oroszország hiperszonikus rakétákat telepít Kalinyingrádba

frisshirek.hu | 2022. augusztus 18. - 18:15
Oroszország hiperszonikus rakétákat telepít Kalinyingrádba
A moszkvai védelmi minisztérium közölte, három Kindzsal hiperszonikus rakétákkal felszerelt MiG-31E típusú harci gépet telepítettek át a kalinyingrádi régióba – írja a Reuters az Interfax hírügynökségre hivatkozva. A MiG-gépek éjjel-nappal szolgálatban lesznek. A döntés jelzésértékű: egyre nagyobb a feszültség Oroszország és a NATO északkelet-európai szárnyának tagállamai között.

A vadászgépek által szállított Kindzsal rakétákat az oroszok egyik legmodernebb fegyvereként tartják számon, bevetésükre már az ukrajnai hadművelet során is sor került. MiG-31-esekre szerelve a rakéta hatótávolsága 2000 kilométer, végsebessége átlépheti az ötszörös hangsebességet és elérheti a 12000 km/órát is – írja a Portfolio.hu.

A hiperszonikus rakéták a ballisztikus rakétákhoz képest jobb manőverező képességgel rendelkeznek, alacsonyabb röppályájukból fakadóan nehezebb a légvédelemnek észlelnie és megsemmisítenie őket.

A Lengyelország és Litvánia közé beékelődő kalinyingrádi exklávé területétől mindössze 530 kilométerre fekszik légvonalban a német főváros. London 1420 kilométerre nyugatra helyezkedik el légvonalban.

Lengyelország, a balti államok, illetve Oroszország között rendkívül feszült a viszony gyakorlatilag a háború kitörése óta. Lengyelországon keresztül érkeznek a nyugati fegyverszállítmányok Ukrajnába, Litvánia korlátozta a kalinyingrádi területre Oroszország, illetve Belarusz irányából érkező szárazföldi árutranzitot, miközben a lett és észt kormány az orosz turisták Európából való kitiltásának élharcosává nőtte ki magát Finnországgal egyetemben.

A finn védelmi minisztérium ma közölte, hogy két orosz MiG-31-es repülőgép megsértette az ország légterét Porvoo városa közelében, a Finn-öbölben, 150 kilométerre Oroszországtól. A térségben hajnalban a balti légteret védő magyar Gripenek is felszállási parancsot kaptak egy IL-76-os orosz repülőgép miatt.

Kép: Encyclopedia Britannica