2023.02.05., vasárnap - Ágota, Ingrid
Salgótarján: -1o - -1o
Az ország 19 megyéjében

Terjed az újabb fertőző betegség, a paradicsomláz

frisshirek.hu, 2022. augusztus 24. - 16:00
Terjed az újabb fertőző betegség, a paradicsomláz
A kór a nevét a betegeken megjelenő, akár paradicsomnyi vöröses hólyagokról kapta.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Vasso Apostolopoulos, a Victoria Egyetem munkatársa szerint a kór eddig India Kerala és Orisza államaiban jelent meg.
Eddig több mint 100, ötévesnél fiatalabb gyermeket fertőzött meg.

Az első eset május elejére vezethető vissza, mostanra pedig több településen is kimutatták a jelenlétét.

Indián túlra egyelőre nem terjedt, de a szakértők szerint rendkívüli fertőzőképességű kórról van szó. A jó hír vele kapcsolatban az, hogy az eddigi tapasztalatok szerint enyhe lefolyású betegséget okoz.

Apostolopoulos azonban kiemelte: azt nem tudni, hogy mi a helyzet akkor, ha a kór immunhiányos, idős embereket is megbetegít.

Egyelőre nem tudni, hogy egy teljesen új fertőzésről, vagy a dengue-, a chikungunya- és a Zika-láz, illetve a varicella-zoster vagy herpeszvírus áll az esetek mögött.

Ashley Quigley, az Új-Dél-Walesi Egyetem munkatársa azt is megemlítette: lehetséges, hogy a megbetegedést több vírus jelenléte okozza – írja a hvg.hu.

De addig is fogyasszunk minél több paradicsomot!

A paradicsom már teret nyert a mediterrán konyhában, amikor Észak-Európában még gyanakodva méregették. Egyes szerzők a növény díszítő értékére hívták fel a figyelmet, és bár érdekességként tudatták, hogy „a bájos almácskákat egyesek meg is eszik”, fogyasztásra mégsem tartották alkalmasnak, „túlságosan nyers és bűzös íze miatt”.

A paradicsom fogyasztását további évszázadokon át kifejezetten veszélyesnek tartották. Az akkoriban használt óntányérokból ugyanis a paradicsom savassága ónt mart ki, amely a táplálkozó személy szervezetébe jutva mérgezést okozott.

Manapság senki nem vonja kétségbe a paradicsom létjogosultságát. Nem árt azonban, ha tudjuk, a termés (bogyók) kivételével a növény minden része mérgező!

Az egészséges paradicsom
A paradicsom kedvező hatásai zsiradékkal történő elkészítés esetén jobban érvényesülnek.

A hőkezelés, a hő hatására lebomló vitaminok kivételével, szintén előnyére válik a paradicsomnak. Különösen igaz ez a jellegzetes színt adó antioxidáns anyag, a likopin esetében. A likopin segítségével szervezetünk sikeresen küzd a rákot okozó szabadgyökök felhalmozódása ellen.

Illusztráció: pixabay.com