2023.02.05., vasárnap - Ágota, Ingrid
Salgótarján: -1o - -1o
Az ország 19 megyéjében

Illés Károlyné Botyánszky Anna munkája is látható lesz a pápai stólán

Csiffáry Zsuzsanna, 2022. augusztus 25. - 17:55
Illés Károlyné Botyánszky Anna munkája is látható lesz a pápai stólán
Háromszor nyerte meg a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Kézműves Remek pályázatát dr. Illés Károlyné Botyánszky Anna. A Népművészet Mestere tervezte azt a stólát, amelyet Novák Katalin köztársasági elnök átad ma Ferenc pápának a Vatikánban.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Másfél-két hét alatt kellett megterveznie és hímeztetnie dr. Illés Károlyné Botyánszky Annának a papi stólának. „A köztársasági elnök protokoll irodájából kerestek meg a feladattal” – mondta Anna. Két napig csak gondolkoztam, hogyan nézzen ki a stóla, aztán újabb két napig rajzoltam. Az volt a kérés és én is azt szerettem volna, hogy egész Magyarország megjelenjen rajta. Az arany indákkal összekötött motívumok a legismertebb békési, kalocsai, szűcs, nógrádi palóc, matyó, sióagárdi és az úgynevezett úri díszítés világát idézik.

A tervezés után a Matyó Népművészet Egyesület asszonyai vették kézbe a munkát Anna tanítványa, Zeleiné Pap Bernadett vezetésével. „Kellemes, oldott hangulatú volt a találkozás Novák Katalinnak” – árulta el dr. Illés Károlyné Botyánszky Anna. „Az elnök asszonnyal jót beszélgettünk, amikor átadtam a munkát, sőt az utolsó öltéseket ő végezte. Szeretné meghívni a pápát Magyarországra és bízunk benne, hogy ezt a stólát fogja viselni.”

Anna – bár Budapestre költözött – aktívan tervez és hímez. Szeretne újra pályázni a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Kézműves Remekére is.

Fotó: pexels.com