2023.12.11., hétfő - Árpád
Salgótarján: 0o - 0o
Az ország 19 megyéjében

Mi Hazánk Mozgalom: meg kell vétózni a NATO további bővítését

frisshirek.hu | 2022. szeptember 05. - 16:30
Mi Hazánk Mozgalom: meg kell vétózni a NATO további bővítését
A Mi Hazánk a NATO további bővítésének magyar vétóját szorgalmazza - jelentette be a párt alelnöke.

Novák Előd hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a katonai szövetség bővítése Oroszország határán a "világháború felé tett újabb lépés, provokáció" volna, míg a semleges zóna nemzetközi érdek is. A politikus azt állította, hogy nincsen problémájuk Finnországgal és Svédországgal, de "az ő érdekük is", hogy a NATO-hoz való csatlakozásukkal ne szélesedjen a háborús konfliktus.

Európa békéje és a törékeny egyensúly akkor biztosított, ha Oroszország és a NATO nem vagy csak alig határos egymással, mert van egy katonailag semleges úgynevezett pufferzóna - érvelt Novák Előd. Hozzátette, hogy eddig északon Finnország és Svédország, Közép-Kelet Európában pedig Ukrajna töltötte be ezt a szerepet.

A képviselő szavai szerint az elmúlt fél évben látható volt, hogy az "ennek a pufferzónának a megszüntetésére, azaz Ukrajna globalizálására, a nyugati szövetségi rendszerbe való integrálására irányuló kísérlet automatikusan a másik fél durva reakcióját vonta maga után". Ezért elengedhetetlenül fontos, hogy katonailag semleges legyen Oroszország szomszédsága, Finnország, Svédország, sőt Ukrajna és délebbre a többi volt szovjet tagköztársaság is - foglalta össze mondanivalóját.

Novák Előd azt állította, hogy a függetlenség helyett Magyarország "katonai felvonulási területté vált". Románián és Szlovákián át Ukrajnába tartó fegyverszállítmány mehetnek keresztül az országon, a Magyar Honvédség parancsnoka pedig korábban "titokban" meg is látogatta az ukrán vezérkart - jelentette ki. A politikus egyúttal sajnálatát fejezte ki, hogy a balti légteret magyar Gripenek biztosítják.

Más témában kérdezték arról, hogy Liz Truss, az Egyesült Királyság következő miniszterelnöke korábban arról beszélt, hogy szükség esetén kész megnyomni a nukleáris rakétákat indító gombot. Az alelnök válaszként úgy fogalmazott: elképesztő az európai politikusok felelőtlensége, "atekintetben, hogy világháborúvá próbálják kiszélesíteni azt a konfliktust, azt az amerikai-orosz háborút", ami Ukrajnában zajlik, de amiből Magyarországnak ki kellene maradnia.

Egy másik kérdésre kijelentette, a törvénytelenség határát súrolja, hogy a "Márki-Zay Péter vezette balliberális összefogás közel kétmilliárd forint amerikai kampánytámogatásban részesült".