2023.02.06., hétfő - Dóra, Dorottya
Salgótarján: -5o - -5o
Az ország 19 megyéjében

Álházasság révén jutott 11 millió forinthoz egy pár Eleken

Cs. Zs., 2022. szeptember 06. - 20:07
Álházasság révén jutott 11 millió forinthoz egy pár Eleken
Jelentős vagyoni hátrányt okozó társtettesként elkövetett költségvetési csalás bűntette és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vádat a Gyulai Járási Ügyészség egy 44 éves büntetlen előéletű eleki férfi és egy 39 éves szintén büntetlen előéletű eleki nő ellen, akik állami támogatás jogosulatlan megszerzése érdekében házasodtak össze. Harmadik társuknak, egy 36 éves büntetlen előéletű lőkösházi férfinak bűnsegédlet miatt kell bíróság elé állnia.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A bűncselekményeket tettesként megvalósító 44 éves férfi és 39 éves nő 2020 márciusában kizárólag azért házasodtak össze, hogy állami támogatást tudjanak igényelni egy ház megvásárlásra és felújítására a fennálló házasságukra és a házassági életközösségükben közösen nevelt 3 kiskorú gyermekre figyelemmel. Közöttük a valóságban házassági életközösség nem állt fenn, gyermekeiket nem közösen, hanem külön háztartásaikban külön nevelték, a nő a gyermekét Lőkösházán, míg a férfi a két saját gyermekét Békésen - deról k ia megyei főügyészség közeleményéből.

2020 áprilisában 5.000.000 Ft állami támogatás jogosulatlan igénybe vételével közösen megvásároltak egy eleki ingatlant, majd néhány nap múlva a megvásárolt ingatlan vonatkozásában további 5.000.000.-Ft összegű támogatást igényeltek annak felújítására a kérelemben megjelölve.

A terheltek az állami támogatást kifizető pénzintézethez benyújtott kérelmeikben együttélésük, illetve a háztartásukban közösen nevelt három gyermek tekintetében valótlan nyilatkozatot tettek annak érdekében, hogy az állami támogatás folyósítási feltételeinek megfeleljenek; céljuk a vételár-támogatás, a korszerűsítési támogatás és az adóvisszatérítési támogatás jogosulatlan megszerzése volt, cselekményükkel a Magyar Állam költségvetésének 10.890.000 Ft vagyoni hátrányt okoztak.

A 36 éves férfi – aki jó ismerőse volt a férfinak és a nőnek is – tudomással bírt arról, hogy a felek csak „papíron” kötöttek házasságot, és arról is, hogy azzal a céljuk az állami támogatások jogosulatlan igénybe vétele volt, ennek ellenére az ingatlanra vonatkozó adásvételi szerződést a ház tulajdonosaként aláírta, ezzel a bűncselekmények elkövetéséhez szándékosan segítséget nyújtott.

A járási ügyészség vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a terhükre rótt bűncselekmények elkövetését beismerő terhelteket tárgyalás mellőzésével, az ügyiratok alapján hozott büntetővégzésével próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélje, és a bűncselekményeket tettesként megvalósító terheltekkel szemben az okozott vagyoni hátrány erejéig vagyonelkobzást rendeljen el.

Fotó: illusztráció_pexels.com