2023.02.07., kedd - Rómeó, Tódor
Salgótarján: -5o - -5o
Az ország 19 megyéjében

Hatalmas lehet a büntetés, ha nem születnek meg a csokos babák

frisshirek.hu, 2022. szeptember 07. - 09:00
Hatalmas lehet a büntetés, ha nem születnek meg a csokos babák
A jegybanki alapkamat emelése miatt a felvett tízmillió forintos támogatás majdnem hétszerese lehet a büntetés nagysága.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A lakástámogatások szerepe egyre jelentősebb, a dráguló ingatlanok és a rohamosan emelkedő hitelkamatok miatt ugyanis számos család már csak ezen kedvezmények segítségével tudja megvenni új otthonát. A 24.hu cikke szerint azonban a lehetőség kockázatot is jelent, ugyanis a feltételek megszegése esetén büntetőkamattal növelten kell visszafizetni a kapott állami támogatást.

Ha például nem születnek meg a vállalt gyerekek a meghatározott időkorláton belül, akkor a felvett hitel futamidejét féléves periódusokra bontják, a büntetőkamatot pedig a periódus kezdetén érvényes alapkamat szintjéhez igazítják. Mivel augusztus 31-étől 11,75 százalék az alapkamat, három vállalt, de meg nem született gyermek esetén a büntetőkamat ennek ötszöröse, 58,75 százalék lehet.

A lakástámogatások köre igen széles Magyarországon, ezek közül az egyik első és legfontosabb a családi otthonteremtési kedvezmény (csok). A konstrukció vissza nem térítendő, állami, lakáscélú támogatást takar, melyet meglévő és vállalt gyermekek után lehet kihasználni. A kedvezmény 600 ezer és 10 millió forint között lehet, a pontos összeg függ a lakáscéltól és a gyerekek számától is.

A 24.hu azt írta, hogy a Bankmonitor szakértőinek összehasonlítása alapján a legkedvezőbb, 10 millió forint összegű piaci lakáshitel kamata 10 éves kamatperiódus esetén 7,29 százalék, 20 év alatt összesen 19,2 millió forintot kell visszafizetni a banknak. A legdrágább lakáshitelre visszafizetendő összeg viszont két évtized alatt már meghaladja a 23,8 millió forintot.

Ezzel szemben a csoktámogatás maximális 10 millió forintjára semmit sem kell törlesztenie a családnak abban az esetben, ha teljesülnek a jogszabályi előírások.

A jegybanki alapkamat ötszöröse lehet a büntetés

A támogatásért cserébe számos feltételt kell teljesíteniük az érdeklődőknek a 24.hu szerint, amelyek közül néhánynak az igénylést követően is meg kell felelni. Ezek megszegése komoly következményekkel járhat. Ilyen például az az eset, amikor vállalt gyermek után szeretné a család kihasználni a kedvezményt, de a baba nem érkezik meg határidőre.

Vállalt gyermek után csak fiatal házaspárok igényelhetnek csoktámogatást, a lehetőség csak akkor él, ha igényléskor legalább a pár egyik tagja még nem töltötte be a 40. életévét.

A vállalás teljesítésére pedig határidő van, mely függ a vállalt gyerekek számától és a támogatás összegétől is:

– egy gyerek vállalása esetén 4 év áll rendelkezésre a baba születésére,

– két gyerek vállalásakor 8 éven belül kell megszületnie a babáknak,

– az emelt, 10 millió forint összegű támogatáshoz pedig a vállalt gyerekek számától függően 10 éven belül kell megszületniük a gyerekeknek.

A 10 millió forint összegű támogatás 3 gyermek után jár (vagy meglévő három, vagy részben vagy egészben vállalt), amennyiben új építésű lakás vásárlása vagy építkezés a cél.

Ha pedig az ígért gyermekek nem születnek meg, akkor a támogatást büntetéssel növelten kell rendezni az állam felé. A büntetés mértéke alapesetben a jegybanki alapkamat mértékével egyezik meg.

Az emelt, 10 millió forint összegű támogatásnál azonban a büntetőkamat is magasabb, a jegybanki alapkamat ötszöröse.

Vissza kell fizetni a támogatást az államnak, ha nem jön a vállalt gyerek

A 24.hu megjegyezte, hogy tavaly nyár elején ezekre a szabályokra még sokan legyintettek volna, sem a 0,6 százalékos alapkamat, sem annak ötszöröse nem jelentett komoly terhet. Ez utóbbi 3 százaléknak felelt meg, ami megegyezett a támogatott lakáshitel kamatszintjével.

Mára viszont a helyzet gyökeresen megváltozott, hiszen a jegybanki alapkamat mértéke már 11,75 százalék, ennek ötszöröse pedig 58,75 százalék.

Szerencsére a büntetést az elmaradás időszaka – azaz a gyermekvállalási időszak – alatt érvényes alapkamat alapján határozzák meg. Méghozzá a mutató adott félév első napján érvényes értéke alapján.

Mit jelent ez? Ha valaki 2021. július elsején igényelt csoktámogatást három vállalt gyermekre, akkor számára a késedelmi kamatot az alábbi értékek alapján határozták meg:

– 2021. július 1. – 2021. december 31.: az alapkamat 1,20 százalék volt 2021. július 1-jén, ezen érték ötszöröse, azaz évi 6 százalék a büntetés mértéke.

– 2022. január 1. – 2022. június 30.: az alapkamat 2,40 százalék volt 2022. január 1-jén, ennek ötszöröse, azaz évi 12 százalék a büntetés mértéke.

– 2022. július 1-jétől: az alapkamat 7,75 százalék volt 2022. július 1-jén, az ötszöröse, azaz évi 38,75 százalék a büntetés mértéke a mostani félév során.

A gyermekvállalási határidő a példában még nem telt le, tehát még megszülethetnek a babák. És persze a hátralévő évek során az alapkamat is változhat: emelkedhet és csökkenhet is az aktuális piaci viszonyoknak megfelelően.

Hatalmas büntetést kellene fizetni az aktuális jegybanki alapkamat alapján

A 24.hu arra emlékeztetett, hogy a jegybanki alapkamat augusztus 31-étől 11,75 százalék. Ez azt jelenti, hogy a legkisebb, 600 ezer forint összegű támogatásra – tehát amennyiben egy vállalt gyermek után vették igénybe a családi otthonteremtési kedvezményt – 4 év után 882 ezer forintot kell visszafizetni.

A helyzet ennél sokkal drasztikusabb, ha a maximális 10 millió forintos támogatást használta ki az igénylő. A három gyerek után, új lakás vásárlására, építésre igényelhető 10 millió forint összegű csok mellett ugyanis a büntetés mértéke a jegybanki alapkamat ötszöröse, ami ez idő szerint 58,75 százalék.

Illusztrációs fotó: Pixabay