2023.02.06., hétfő - Dóra, Dorottya
Salgótarján: -5o - -5o
Az ország 19 megyéjében

Szeptember 19-én helyezik örök nyugalomra II. Erzsébet királynőt

frisshirek.hu, 2022. szeptember 10. - 18:40
Szeptember 19-én helyezik örök nyugalomra II. Erzsébet királynőt
A Buckingham-palota szombat este közleményben tudatta: szeptember 19-én, hétfőn helyezik végső nyugalomra II. Erzsébet királynőt, aki csütörtökön halt meg 96 éves korában. A királynő gyászszertartását a londoni Westminster-apátságban fogják tartani, majd Windsorban helyezik végső nyugalomba.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A Telex cikkében emlékeztetett: arról még szombat délelőtt, III. Károly király hivatalos beiktatásán döntöttek, hogy a királynő temetésének napja munkaszüneti nap lesz az Egyesült Királyságban.

II. Erzsébet skóciai birtokán, Balmoralban hunyt el csütörtökön. Koporsóját várhatóan vasárnap fogják Edinburgh-ba szállítani. Itt először a brit uralkodók hivatalos skóciai rezidenciájának számító Holyroodhouse-palotában helyezik el a koporsót, majd az edinburgh-i Szent Egyed-székesegyházban állítják ki nagyjából 24 órára, hogy a nép leróhassa kegyeletét. Kedd este aztán az eredeti tervektől eltérően nem vonattal, hanem repülővel szállítják majd a korporsót Londonba.

Londonban először a Buckingham-palotában helyezik el a koporsót, majd a brit parlamentnek otthont adó Westminster-palotában ravatalozzák fel. Itt a nyilvánosság négy napon keresztül róhatja majd le kegyeletét. A csarnok napi 23 órában lesz nyitva, és több százezer látogatót várnak.

A Telex arról is beszámolt, hogy gyászszertartást a Westminster-palotával szomszédos Westminster-apátságban tartják majd. A Westminster-palotából a Westminster-apátságba vezető nagyjából 200 méteres távon haditengerészek húzzák majd a koporsót, mely egy ágyútalpra lesz helyezve. A menetet az új király és a királyi család legfontosabb tagjai kísérik majd.

A szertartás után a koporsót gyalogos menettel a londoni Hyde Parknál található Wellington-diadalívhez kísérik, ahol halottaskocsira rakják, és Windsorba szállítják. II. Erzsébet királynőt itt, a Szent György-kápolnában helyezik majd végső nyugalomra.

Fotó: II. Erzsébet brit uralkodó óriásfotója a londoni Piccadilly Circus kivetítőjén 2022. szeptember 8-án, halálának napján. A királynő életének 97., uralkodásának 71. évében a skóciai Balmoral kastélyában hunyt el. MTI/EPA/Tolga Akmen