2023.12.11., hétfő - Árpád
Salgótarján: 0o - 0o
Az ország 19 megyéjében

Medvebűnözés - több száz károsult gazda bánja

D. Tusnádi | 2022. szeptember 12. - 16:00
Medvebűnözés - több száz károsult gazda bánja
Bár még tele az erdők gyümölccsel, gombával, vaddal Romániában, főleg az amúgy is legnagyobb egyedszámmal rendelkező megyékben, mégis egyre szaporodnak a vadkár bejelentések. Csak Maros megyében az elmúlt napokban egyetlen medve betörve az akol téglafalát feltrancsírozott 56 birkát. Hargita megyében a hétvégén pedig, tucatszor riasztották medveészleléssel az erdészeti rendészeket. Tusnádfürdőn meg bocsos anyamedve grasszál a házak között. Videó.

A Maros megyei Környezetvédelmi Ügynökség vezetője, Dănuț Ștefănescu - arról tájékoztatta a maszol.ro-t, hogy egy görgényszentimrei gazdánál az állat áttört egy téglafalat, majd pedig megölt 39 birkát, 17-et pedig súlyosan megsebesített. A megmarcangolt, de még életben hagyott birkákat is vagy le kell vágni, vagy elpusztulnak - nyilatkozta a gazda. Dănuț Ștefănescu arról is beszélt az újságíróknak, hogy Görgényszentimrén egy másik medve még az éjjel megpróbált bejutni egy idősek által lakott házba. A medvék nem csak az állatállományban tesznek kárt, hanem a gyümölcsösöket is megdézsmálják, a termésben, kukoricában, gabonában, a napraforgó táblákban is tetemes károkat okoznak. Mivel még megsaccolni sem tudják, mekkora a medve populáció a megyében, a szakember úgy véli, hogy az egyébként is aggasztóan megnövekedett károk száma év végéig folyamatosan nőni fog, ugyanis a medvék élettere egyre szűkül, a gyengébb egyedeket a nagyvadak kiszorítják az erdőből, így sok példány kukázni és a háztájira kényszerül. 

A Környezetvédelmi Minisztérium idén elindította a nagyragadozók, elsősorban a medvék felmérésére irányuló programot, amely jövőre zárul, és megmutatja hozzávetőleges létszámukat, valamint a legveszélyeztetettebb területeket írja a bukaresti újság. 

Veszély esetén: 112

A hétvégén legalább tucatszor riasztották az erdészeti rendészet csendőreit Hargita megyében is, számol be erről a helyi lap, a szekelyhon. A híradás szerint a vészhívások zömmel Csík-, és Gyergyószék környékéről érkeztek, ahol a hívók arról tudósítottak, hogy a nagyvad méhkaptárokra tört rá, vagy háziállatokra támadt, de jelentettek egyedet a szomszéd udvarán, avagy kukoricázva is értek tetten medvecsaládot. Beavatkozásra két esetben volt szükség, amikor is a csendőrök visszazavarták a mackókat az erdőbe. A lap azt is írja, hogy év eleje óta 265 medvével kapcsolatos riasztást regisztrált a Csendőrség. A rendészek kérik a bejelentőket, hogy ne merészledjenek az állat közelébe, csak a megadott kárbejelentő számon hívjanak segítséget. Az Erdészeti Rendészet ilyenkor RoAlert címmel, tájékoztatást küld minden a környéken bemérhető mobilkészülékre. Legtöbb esetben a katasztrófaturisták ezekből a vész sms-ekből derítik ki a vad fellelhető helyét, és szelfizni rohannak, sok esetben meg a vesztükbe. 

 

Nem járnak ki a pagonyba

Tusnádfürdőn az egyik lakóház biztonsági kamerája rögzítette azt az anyamedvét, amely bocsaival éppen a lakótelepi kukák felé igyekszik vacsorázni. A helyi lakosok elmondása alapján kiderült, hogy ez az állat szinte menetrendszerinti pontossággal indul lakmározni minden este. Brummogóék a nyáron szilvát szedni jártak éjjelente az út menti fácskákról, azt kamera nem rögzítette, de ürüléküket igen. A baj az is, hogy sok tulajdonos parlagon, gazzal benőve hagyja a belterületnek számító telkét, így a nagyvadak már ki sem mennek hálni a pagonyba, hanem lakóövezetben tivornyázhatnak fényes nappal is. 

Augusztus végén a kis üdülővárosban medve fesztivált és konferenciát is szerveztek, a  medve-ember együttélés kihívásait és a konfliktusok lehetséges megoldásait tekintették át a TusnadEcoBearFest elnevezésű rendhagyó eseményen. A linkre kattintva videóösszefoglaló látható az M1 Székelyföldi Stúdiójának jóvoltából. 

 

Fotó: MTI