2023.01.27., péntek - Angelika
Salgótarján: -1o - -1o
Az ország 19 megyéjében

Búcsút szerveznek a szlovákok és a magyarok megbékéléséért

frisshirek.hu, 2022. szeptember 13. - 15:30
Búcsút szerveznek a szlovákok és a magyarok megbékéléséért
A Fájdalmas Anya ünnepén – szeptember 17-én – zarándoklatra hívnak szlovákokat és magyarokat egyaránt nemzeti kegyhelyünkre, a Nógrád megyében található Mátraverebély-Szentkútra.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Kerekes-Dancsok Regina, a kegyhely sajtófőnöke arról tájékoztatta portálunkat, hogy a szlovák búcsún Ján Kuboš püspök, szepesi egyházmegyei kormányzó celebrálja a szentmisét. Az eseményre Erdő Péter bíboros is köszöntőt írt.

Magyarország katolikus nemzeti kegyhelyére évszázadok óta járnak szlovákok is, hiszen közel van hozzájuk. A szentkut.hu honlapon megtalálható a szlovák és a magyar püspöki karok által 2006-ban aláírt megbékélési nyilatkozat mindkét nyelven.

Az ezredforduló után több szlovák-magyar imanapot rendeztek itt, 2016-ban pedig a Fájdalmas Anya (Szlovákia patrónájának) ünnepén együttműködési megállapodás született a lőcsei Mária-hegyi zarándokhellyel, amelynek része a kétnyelvű tájékoztatás is mindkét helyen.

A szentkúti kegyhely ezúttal is várja erre az ünnepre a szlovák híveket, köztük a vegyes családban élőket, illetve a kétnyelvű plébániák zarándokcsoportjait, hogy vegyenek részt a búcsún és imádkozzanak a két nemzet békés együttéléséért.

Szeptember 17-én, 9 órakor magyar szentmise lesz, a 11 órai kezdetű szlovák nyelvű ünnepi mise homíliája pedig magyarul is elhangzik. Itt olvassák föl Erdő Péter bíboros köszöntő levelét is.

Illusztrációs fotó: szentkut.hu