2024.02.25., vasárnap - Géza
Salgótarján: 6o - 6o
Az ország 19 megyéjében

Von der Leyen: az EU kötelessége és legnemesebb szerepe a jogállamiság védelme

frisshirek.hu | 2022. szeptember 14. - 11:15
Von der Leyen: az EU kötelessége és legnemesebb szerepe a jogállamiság védelme
"Nem engedjük, hogy egy trójai faló belülről támadja meg demokráciánkat." - mondja ezekben a percekben az EU Bizottság elnöke évértékelő beszédében.

Az Európai Unió szankciói érvényben maradnak, az EU továbbra is határozottan fel fog lépni Oroszországgal szemben, "ebből nem engedünk" - jelentette ki az Európai Bizottság elnöke Strasbourgban az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén, az unió helyzetét értékelő éves beszédében szerdán.

Az EU szolidaritása Ukrajnával megingathatatlan

Az uniós szankciók következtében az orosz pénzügyi rendszer az életéért küzd, az orosz ipar térdre esett. A Kreml hozta ilyen helyzetbe Oroszországot - húzta alá. Ukrajna újjáépítéséhez viszont rendkívül sok pénzre lesz szükség. Az EU százmillió euróval fogja támogatni az ukrán oktatás újraindítását. Az EU szolidaritása Ukrajnával megingathatatlan - húzta alá az Európai Bizottság elnöke.

Rendkívüli adó kivetését javasolja az energiacégekre

Intézkedéseket javasol az alacsony költségű villamosenergia-termelők extraprofitjának megadóztatására, az ebből származó bevétel akár 140 milliárd eurót hozhatna az uniós államoknak, ezért nem helyes most rendkívüli bevételeket beszedni a háborúra hivatkozva a fogyasztók kárára. A nyereséget meg kell osztani, és azokhoz kell eljuttatni, akiknek arra a legnagyobb szükségük van - mondta. Az uniós tárgyalók asztalán szerepel az energiaárak felső határának meghatározása is.

Hidrogénbankot hoznak létre 3 milliárd euró értékben

Az Európai Unió hidrogénbankot hoz létre 3 milliárd euró értékű beruházással az európai hidrogénpiac megteremtésére és a hidrogénellátást szavatolására.  A fogyasztóknak érezniük kell a megújuló energiák olcsóbb árát, azért az EU kezdeményezni fogja a villamosenergia-piac mélyreható reformját is.

Az EU Ukrajna számára is biztosítani szeretné az unió egységes piacához való zökkenőmentes hozzáférést. Tájékoztatása szerint még szerdán Kijevbe utazik, hogy ennek részleteit megvitassa Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. Ukrajnát be kell vonni az uniós roamingdíjmentes mobilhálózatba is - tette hozzá az uniós bizottság elnöke.


Az EU kötelessége és legnemesebb szerepe a jogállamiság védelme

Az unió költségvetését pedig meg fogja védeni a jogállamisághoz kötődő úgynevezett feltételességi mechanizmuson keresztül. Kifejtette, hogy az uniós bizottság továbbra is ragaszkodni fog a bírói függetlenséghez. Az EU továbbá a korrupció visszaszorítására összpontosít.

"Ha hitelesek akarunk lenni akkor, amikor arra kérjük a tagjelölt országokat, hogy erősítsék meg demokráciájukat, akkor fel kell számolnunk a korrupciót az unión belül is"

- fogalmazott, majd hozzátette: jövőre a testület intézkedéseket fog előterjeszteni az uniós korrupcióellenes jogszabályi keret frissítésére.
olyan Európát akarok, amely méltósággal és tisztelettel kezeli a migrációt.

Olyan Európát szeretne, amely méltósággal és tisztelettel kezeli a migrációt.

Az Európai Unió külső határaink hatékony ellenőrzésére van szükség az alapvető emberi jogok tiszteletben tartása mellett - tette hozzá.
"Olyan Európát akarok, ahol minden tagállam felelősséget vállal a mindannyiunkat érintő kihívásokért. Olyan Európát akarok, amely minden tagállammal szemben szolidáris" - fogalmazott. Ehhez már csak politikai akaratra van szükség. A migráció tekintetében tisztességes és gyors eljárásokra, válságbiztos és gyorsan alkalmazható rendszerre, valamint a szolidaritást biztosító, állandó és jogilag kötelező erejű mechanizmusokra van szükség.

Ha élőben kívánja nézni a jogállamisági vitát, itt megteheti.