2023.02.05., vasárnap - Ágota, Ingrid
Salgótarján: -1o - -1o
Az ország 19 megyéjében

Márton Roland: a több, mint tízmilliárd forintot érő Fejérvíz Zrt-ről ingyen lemondott Székesfehérvár önkormányzatának fideszes többsége

NKSZ, 2022. szeptember 19. - 08:06
Márton Roland: a több, mint tízmilliárd forintot érő Fejérvíz Zrt-ről ingyen lemondott Székesfehérvár önkormányzatának fideszes többsége
Az elmúlt 30 év legnagyobb vagyonvesztését szavazta meg pénteken a Székesfehérvári Közgyűlés fideszes többsége, ugyanis az átmeneti nehézségekkel küzdő Fejérvíz Zrt-nek és a helyi önkormányzatnak csak akkor segít a kormány, ha a vízszolgáltató ingyen az állam tulajdona lesz – állítja Márton Roland a város önkormányzatának ellenzéki képviselője, az MSZP Fejér megyei elnöke.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A Fidesz-kormány gazdaságpolitikája és az energiaárak emelkedése olyan helyzetbe hozta a Fejérvíz Zrt-t, hogy beavatkozás nélkül nem garantált az ivóvíz- és a szennyvízszolgáltatás fenntartása. De ahelyett, hogy a korábbi években 9 milliárd forintos összeget a Fejérvíztől elvonó kormány segítséget nyújtana ebben az átmeneti nehéz helyzetben a vállalkozásnak és az önkormányzatnak, azt az ultimátumot intézte az önkormányzathoz, hogy csak akkor hajlandó segítséget nyújtani a nála meglevő forrásokból, ha az önkormányzat ezt a 10 milliárd forintnál is értékesebb vagyonelemét ingyenesen az állam tulajdonába adja – hangsúlyozza Márton Roland Székesfehérvár Önkormányzatának ellenzéki képviselője közösségi oldalán.

Az ellenzéki képviselők egyike sem támogatta a vízközműves javaslatot, ugyanúgy, mint például sok más, köztük fideszes vezetésű önkormányzat sem. Jelenleg senki sem tudja megmondani, hogy ez az integrációnak nevezett államosítás milyen előnyökkel és hátrányokkal jár, illetőleg milyen előnyökkel és hátrányokkal jár az, ha az önkormányzat ragaszkodik a vagyonához, és gondoskodni akar a területén az ivóvíz- és szennyvízellátásról – véli a szocialista politikusa.

Tehát a város ellenzéki képviselőin kívül mindenki más - a Székesfehérvári Fidesz és az őket támogató képviselők - úgy döntött, hogy ingyenesen átadják az államnak ezt az óriási vagyonelemet. Mindezt természetesen zárt ülésen, nehogy a fehérváriak is követni tudják a vitát – magyarázza Márton Roland.

Majd hozzáteszi: miközben a kormány fenyegeti és zsarolja ez ügyben az önkormányzatot, Cser-Palkovics András javaslatára a Fidesz határozatba foglalta, hogy az Európai Unió tehet arról, hogy a város önkormányzatának ezt az óriási vagyonelemet ingyenesen az állam tulajdonába kell adni.

Ez egy óriási vagyonvesztés a városnak, hiszen ezeket a közművezetékeket túlnyomórészt önkormányzati fejlesztésből, illetve az itt élő emberek saját közműfejlesztési hozzájárulásaikból lettek fejlesztve, ezért jó lenne, ha ez önkormányzati tulajdonban tudna maradni. Ezenkívül az elmúlt 12 évből azt látjuk, hogy az államosítás az iskolák esetében nem vált be, a magánnyugdíjpénztári vagyont sem sikerült megmenteniük, de az állami kukaholding sem váltotta be az ehhez ígért reményeket. Ez valószínűleg most is így lesz” – mondja Márton Roland.

Fotó: Márton Roland Facebook-oldala