2024.04.17., szerda - Rudolf
Salgótarján: 6o - 7o
Az ország 19 megyéjében

Ma egy jeggyel körbeutazhatjuk az országot

frisshirek.hu | 2022. szeptember 22. - 10:02
Ma egy jeggyel körbeutazhatjuk az országot
A Mobilitási Hét keretében idén is Autómentes Napot tartanak az országban. Bármely, szeptember 22-én közlekedő MÁV-START, MÁV-HÉV, Volánbusz vagy GYSEV járatra megváltott helyközi jeggyel vagy bérlettel egész nap korlátlanul lehet utazni az országban. A kedvezmény a vonatokon 2. osztályon, a TramTrain-en, a helyközi Volánbusz- és Budapesten kívüli vonalszakaszokon közlekedő HÉV-járatokon érvényes – olvasható Vitézy Dávid Facebook-posztjában.

Vitézy Dávid, a Technológiai és Ipari Minisztérium közlekedésért felelős államtitkára kifejtette:

A közösségi közlekedést és különösen a vasutat választva tehetünk a legtöbbet azért, hogy energiatakarékos és környezetbarát módon utazzunk. A kétségbevonhatatlan társadalmi hasznokon túl azonban minőségi szolgáltatásokkal kell meggyőzni minél több közlekedőt arról, hogy érdemes vonatra, buszra szállniuk. A minisztérium és az országos közlekedésszervező azon dolgozik, hogy összehangolt, kiszámítható menetrendekkel és egységes, vonzó tarifarendszerrel nyerje el, erősítse meg az utasok bizalmát. Az Autómentes Napon egyetlen jeggyel járható be a helyközi szolgáltatók teljes hálózata, abban bízunk, hogy a rendkívüli lehetőséggel élőket máskor, tartósan is sikerül jegy- vagy bérletvásárlásra bírnunk.

A hagyományosan szeptemberben megrendezett Mobilitási Hét és Autómentes Nap szerte az országban rendezvényekkel arra ösztönzi a közlekedőket, hogy az egyéni közlekedési eszközök helyett vegyék igénybe a fenntarthatóbb, zöld közösségi közlekedést.

Ehhez kapcsolódóan a Technológiai és Ipari Minisztérium kezdeményezésére a MÁV-Volán-csoport és a GYSEV szeptember 22-én kedvezményes utazást biztosít mindenkinek, aki a helyközi közösségi közlekedést használja. Bármely MÁV-START, GYSEV, Volánbusz vagy HÉV-járatra aznapra megváltott helyközi jeggyel vagy érvényes bérlettel korlátlanul lehet utazni az ország helyközi járatain, beleértve a TramTrain-t is.

Országszerte kerékpárra pattannak 

Csongrád-Csanád megyében van olyan település, ahol már voltak megmozdulások az Európai Mobilitási Hét részeként. Csütörtökön Szegeden, Szentesen, Kisteleken és Ruzsán készülnek programokkal.

Szegeden bringás reggelivel indul a nap a Dóm téren. A Somogyi-könyvtár előtt a Rádió 88-as kapu alatt várják az arra tekerőket 7-9 óra között. 8 órakor ugyanitt bicikliverseny indul. A Dugonics téren a Kövér Béla Bábszínház óriásbáb-felvonulással kezd, majd Mihalik Edvin zöld város programért felelős tanácsnok megnyitja a rendezvényt (10 óra), fellép a Csiga Duó (10:15), a Péter&Pan gitárduó (11 óra), a Sándorfalvi Térségi Alapfokú Művészeti Iskola növendékei (12:30), végül a verseny eredményhirdetése következik (13:30).

A helyszínen programokkal készül a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága, a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal, a Magyar Vöröskereszt Csongrád-Csanád Megyei Szervezete, a Csemete Természet- és Környezetvédelmi Egyesület, a MÁV, a Napos Oldal a Sérült Emberekért Alapítvány, a Szegedi Vadaspark és a Szegedi Közlekedési Társaság kiállítja a 873-as Solaris Trollino trolibuszát, valamint könyvvásár is lesz.

Szentesen szeptember 22-én 7-17 óra között a Klauzál utcát lezárják a Jövendő utcai kereszteződés és a Klauzál utcai rendelőhöz bevezető kereszteződés előttig. A lezárt részen 9-12 óra között a Nyolcszínvirág Óvoda sportvetélkedőjét rendezik.

Kisteleken szeptember 17-én családi napot tartottak, 19-én bringaverseny volt. Csütörtökön bringás reggelivel kedveskednek az iskolába nem autóval érkezőknek és a város más pontjain is jutalmazzák a kerékpárral, gyalogosan közlekedőket.

Ruzsán reggel 7 órától 8 óráig bringás reggelivel várnak mindenkit, aki két keréken érkezik a Fincsi terasz elé.

Csongrádon szombaton volt futóverseny Szentesre, míg az autómentes napon 6-8 óra között bringás reggeli lesz a Kossuth téren.

Csongráds-Csanád nagyobb városai közül Makón az önkormányzat nem szervezett külön programot az Európai Mobilitási Hét alkalmából, Hódmezővásárhelyen múlt hét vasárnap tartottak kerékpártúrát Mártélyra.

Kié a legszebb bicó?

Az „autómentes” rendezvénysorozatba Győr is beszállt, és különböző programokkal várja a helyieket, és természetesen a környékbelieket is! A Dunakapu tér bringás reggelivel nyitott, 9 órától pedig a kilátogatók különböző sportokat próbálhatnak ki, úgy mint kosárlabda, futball, asztalitenisz, tenisz, szárazevezés, mindezt neves győri sportegyesületetek közreműködésével.

Ezzel párhuzamosan természetesen lesznek egészségmegőrző programok, és a rendőrség is részt vesz a rendezvényen, hiszen balesetmegelőzési vetélkedőt is szerveznek. Meghívást kaptak a város általános iskolái is, így a tanulók óránkénti cserében vehetnek részt a programsorozaton.

Eközben Malasits Zsolt festőművész mini tárlattal és interaktív festészeti órával várja az érdeklődő gyermekeket, akik a rollerek és ebike-ok működését is kipróbálhatják szakemberek felügyelete mellett. Lehet menni sétahajókázni, és ezen a napon, díjmentesen lehet vinni a bicikliket lopásellenes megjelölésre, ami nagyon népszerű lett az elmúlt években.

14 órakor „Kerékpár szépségverseny” lesz, és a Dunakapu térről séta indul a Püspök-erődbe is. A programok ipartörténeti sétával zárulnak.

Nem mellesleg Győrben a Mobilitási hét zajlik, így már számos programon vannak túl a résztvevők.

 

A buliból Borsod-Abaúj-Zemplén megye is szépen kiveszi a részét.

Csütörtökön reggel a megyeszékhelyen kerékpáros reggelit tartottak a Szent István téren, majd eljutási verseny indult Felső-Majláthról, amelyen villamos, autóbusz, autó, kerékpáros és futó méri össze a gyorsaságát, ki mennyi idő alatt jut el a Városház térre. Az eljutási versenyen bárki indulhat. Aki az elektromos autóbusszal szeretne versenyezni, az díjmentesen teheti ezt meg.

Szeptember 22-én egész nap ingyen utazhatnak az MVK Zrt. járatain az érvényes forgalmi engedélyt felmutatók.

A programok szeptember 24-én, szombaton is folytatódnak. A „Szinva Zöld folyosó” program keretében kerékpáros bejárást és közösségi tervezést tartanak a Miskolcot átszelő patak mentén. A résztvevők elmondhatják, milyen legyen szerintük a patakpart és annak közvetlen környezete, hol mire volna szüksége a közelben élőknek, a kerékpárosoknak, illetve akár a turistáknak.

Emellett ismertethetik véleményüket, mivel lehetne vízközelibbé tenni a miskolciak mindennapjait, és „emberközelibbé” a Szinvát. A tervezett közösségi helyszíneken facilitátor és a tervező tájépítész várja majd az érdeklődőket. A kerékpározókkal tart Szunyogh László városi főépítész is.

Részletes leírás a miskolci programokról az alábbi linken olvasható.

Kazincbarcikán az Autómentes nap kereteiben Bike Day napot tartanak szeptember 22-én. A Kazincbarcikai Rendőrkapitányság kollégái, illetve Wéber Gábor autóversenyző és szakkommentátor várják a gyerekeket és felnőtteket a Fő téren. Többek között bringás reggelivel, Városi zöld-túrával, és kerékpáros párbajjal színesítik a napot. A rendezvény miatt csütörtökön 15 óráig útlezárás lesz az Egressy Béni út Jószerencsét úti kereszteződésétől, a Fő téren át vezető útszakaszon.

Ózd is csatlakozik az országos kezdeményezéshez. Az Október 23. téren csütörtök reggel szabadtéri jógával kezdődött a nap, majd olvasó parkoló és ovis olimpia várja a kisebbeket. A térre látogatók részt vehetnek bringás felvonuláson, valamint láthatnak quados és drón bemutatókat is.

 Bringás reggeli Pécsett 

Az egyik déli megyénk, Baranya is részt vesz az évek óta megeszervezett eseményen. A szakmai szervezetek igyekeznek felhívni a városokban autózók figyelmét a fokozódó légszennyezés növekvő problémájára. A szervezők lehetővé teszik, hogy szeptember 22-én ingyen buszozhassanak azok Pécsett, akik leteszik az autóikat.

Ezen a napon (is) érdemes megfontolni az autósoknak, kipróbálják-e a napi programjuk végrehajtását autóbusszal vagy biciklivel közlekedve. Európai mintára évente ezen a napon ugyanis a szakemberek igyekszenek meggyőzni a városban autózókat, hogy a növekvő levegőszennyezettség miatt lehetőség szerint minél többen váltsanak tömegközlekedésre. Ösztönzésül Pécsett ezen a napon ingyen használhatjuk az autóbuszokat, sőt az elektromos kerékpárokat is kipróbálhatjuk.

Bár lehetséges, hogy kényelmetlenséggel jár bent hagyni az autót a garázsban és gyalogosan közlekedni azoknak, akik saját autó használatával oldják meg a családi logisztikát, ám jó tudni, hogy a nagyvárosok légszennyezettsége az elmúlt évtizedekben drámaian romlott. A fővárosban akár 5-6 évvel is rövidebb az életük azoknak, akik a belső kerületekben laknak, hiszen számos betegség származik a szállópor koncentrációjának növekedéséből. Az autók kipufogógázában sajnos nagymennyiségű nitrogén-oxid található, amely hozzájárul a légúti betegségek kialakulásához, sőt súlyosabb esetben akár szív- és érrendszeri megbetegedésekhez, trombózis is hozzájárulhat.

Pécsett is komoly gondokat okoz a légszennyezettség, tekintettel a város fekvésére és a szűk utcáira, ezért szorgalmazzák a szakemberek az elektromos autók és a buszok használatát.  

Szeptember 22-én a Tüke Busz Zrt. valamennyi járatán mindenki számára díjmentesen biztosítja a közösségi közlekedést Pécs város közigazgatási területén belül – közölte a jó hírt közleményében a társaság.

A buszsofőrök tapasztalata szerint miután beindult a jelenléti oktatás az általános és középiskolákban, felélénkült az egyetemi élet a városban és több belvárosi programhoz csatlakozhatnak a pécsiek, érzékelhetően megnövekedett az autóval közlekedők száma, ami jelentős forgalmi terhelést és torlódásokat okoz Pécs városában – írták.

Az Autómentes napon a díjmentes utazási lehetőség biztosításával az is cél, hogy minél többen vegyék igénybe iskolába vagy munkába járáshoz, családi kiránduláshoz a közösségi közlekedést.

Ezen a napon most az elektromos kerékpárokat is ingyen kipróbálhatjuk, hiszen a 24 órás Pécsike jegyeket díjmentesen válthatjuk meg. A szolgáltató közlése szerint a jegyváltás regisztrációhoz kötött, ugyanúgy, mint más alkalmakkor. A társaság felhívja a figyelmet, hogy a rendszer automatikusan levon majd 8.400 forintot letétként a felhasználó bankszámlájáról, de a jegy érvényességi idejének lejárta után 3 banki napon belül vissza fogják utalni. A 30 percen túli kölcsönzés ezen a napon minden jegy és bérletfajta esetén díjmentes lesz.

Az Európai Mobilitási Hetet a Bringás Reggeli zárta Pécsett a Széchenyi téren. Csütörtök reggel 7 és 9 óra között finomságokkal várták a szervezők a biciklizőket. Jelen voltak az Ökováros-Ökorégió Alapítvány, a Zöld Híd Alapítvány, a Pécsi Kommunikációs Központ, illetve az önkormányzati LIFE intergrált projekt HungAIRy munkacsoportjának képviselői is.

 

 

Az autómentes világnaphoz kapcsolódott Békéscsaba is.

Már több éve felel ezért a napért a Fenntartható Térségért Alapítvány. A szervezet elnöke tájékoztatott programjukról és céljaikról.

Békéscsaba esetében van jelentősége annak, hogy hosszú távú céljaink mellett kitartsunk. Évek óta szervezzük a bringás reggelit, és látjuk azt, hogy olyan kerékpárosok jönnek erre, akik tudják, hogy miről van szó, tudják, hogy a mai napon milyen programokon lehet részt venni, mint például az esti kerékpáros felvonulás. Sokan megállnak és beszélgethetünk velük, ilyenkor elmondják, hogy 8-9 hónapon keresztül is kerékpárral közlekednek a városban. Békéscsaba infrastruktúráját tekintve nincsenek nagy távok, ami még inkább kedvez a kerékpáros közlekedésnek, illetve vannak olyan útszakaszok, ahol autóval nem lehet közlekedni. Akik ma reggel elmentek a sátrunk előtt, egy Békéscsabai Szakképzési Centrum által sütött brióst, egy gyümölcslevet és csorvási termelésű almát kapott. Hozzá kell még tennem azt is, hogy a kerékpározás nemcsak azért javasolt, hogy magát a természetet védjük, hanem azért is, mert saját magunkat edzzük, ami jó hatással van mind a testi és lelki épségünkre

– fogalmazott Gyebnár Péter, a Fenntartható Térségért Alapítvány elnöke.