2023.02.05., vasárnap - Ágota, Ingrid
Salgótarján: -1o - -1o
Az ország 19 megyéjében

Egy újabb lelet, amely a Bibliát igazolja

Lukácsi Katalin, 2022. szeptember 27. - 19:30
Egy újabb lelet, amely a Bibliát igazolja
A Kr. e. 9. századból származó Mésa-sztélén úgy vélik, hogy megemlítik Bálák királyt, akiről eddig csak a Bibliában olvashattunk. Nemrég prófétájáról is találtak történeti emléket.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Egy eddig csak a Bibliából ismert személy léte nyert tudományos bizonyságot az elmúlt napokban Izraelben - írta meg a National Geographic. Az IFLScience magazin adta hírül, hogy a Tel Aviv-i Egyetem kutatói a Kr. e. 9. századból származó Mésa-sztélét elemezve arra a megállapításra jutottak, hogy az tartalmazhatja Bálák nevét.

A sérült állapotú, moábi közösségből fennmaradt leletre az 1800-as években találtak rá Jordániában, amelyet ma a Louvre-ban őriznek. Az összesen 34 sort tartalmazó szöveg Mésa moábi király Izrael feletett aratott győzelmének állít emléket.

A mostani vizsgálat alkalmával azonban nagy felbontású képeket készítettek a sztéléről az írásjelek pontosan megfejtéséért. E folyamat során fogalmazták meg a kutatók azt a szakmai véleményt, hogy a 31. sorban Bálák királyra utalhat az írás. Eleddig erről a személyről a Biblián kívül nem maradt fenn írásos emlék. Ráadásul a „Dávid háza” szófordulatot is felfedezni vélték a szövegben, amelyről a történeti kutatók egy ideje már sejtik, hogy ott lehet a sztélén.

Fotó: Wikipédia

Nemrégiben Bálák prófétájára, Bálámra utaló tárgyi emléket is találtak, akiről eddig csak a Bibliában olvashattuk. A Deir Alla-i feliratban azonban ráakadtak a nevére.

Bálák király a Számok könyvében szerepel, amely Mózes negyedik könyve. Ő volt az, aki Bálám prófétát megkérte, hogy átkozza meg Izrael népét. Bálám el is indult a szolgálatra, de szamara előtt megjelent az Úr angyala, amely miatt a szamarának földbe gyökerezett a lába. Később Bálám is felismerte az Úr jelenlétét, és engedelmeskedett az akaratának, hogy átok helyett áldást mondjon. Ekkor fogalmazta meg a következő ismert és gyönyörű imádságot:

Mily szépek, Jákob, a sátraid, és a hajlékaid, Izrael! Mint a szétterülő völgyek s a kertek a folyó mentén! Mint az Úr ültette tölgyek s a cédrusok végig a parton. Hős támad utódai körében, uralkodik majd számtalan népen. Hatalmasabb lesz királyánál, Agagnál, királysága dicsőségre emelkedik. Isten, aki kivezette Egyiptomból, olyan lesz neki, mint bivalynak a szarva. Üldözői tetemét eltiporja, megtöri csontjaikat. Mint az oroszlán, térdre ereszkedik, elnyújtózik, mint az oroszlán nősténye – ki meri zavarni? Legyen áldott, aki megáld, hanem aki átkoz, legyen átkozott!

(Szám 24, 5-9, a Szent István Társulat fordítása szerint)

A kiemelt kép forrása: Wikipédia