2023.12.04., hétfő - Barbara, Borbála
Salgótarján: -3o - -3o
Az ország 19 megyéjében

Rangos orosz egyházi kitüntetést kapott Semjén Zsolt

frisshirek.hu | 2022. szeptember 27. - 13:35
Rangos orosz egyházi kitüntetést kapott Semjén Zsolt
Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a „Dicsőség és becsület” rend II. fokozatát kapta meg – Kirill pátriárka javaslatára.

Orosz egyházi kitüntetést vehetett át Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. A két héttel ezelőtti eseményt nem verte ugyan nagydobra a magyar kormány, de az arról szóló hír megtalálható a Magyar Ortodox Egyházmegye honlapján.

A hvg.hu által kiszúrt cikk szerint Hilarion Budapest-magyarországi metropolita szeptember 13-án, a „magyar kormány épületében” (hogy ez pontosan melyik, nem részletezték) nyújtotta át Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes részére a „Dicsőség és becsület” rend II. fokozatát.

Mint írták, a magas kitüntetésre Kirill, Moszkva és egész Rusz pátriárkája találta méltónak a magyar politikust, elismerve ezzel a Budapest-magyarországi Egyházmegye részére nyújtott segítségét és megemlékezve hatvanadik születésnapjáról.

Hosszú évek óta igen közeli munkatársa Orbán Viktor miniszterelnöknek, vezeti a Kereszténydemokrata Néppártot, és a Fidesszel szövetségben komoly szerepe van Magyarország fejlődésében, gondot visel arra, hogy a keresztény spirituális értékek továbbra is az ország fejlődésének és a nép jólétének az alapját képezzék

– írta köszöntőjében Hilarion metropolita.

Semjén Zsolt válaszában őszinte háláját fejezte ki az Orosz Ortodox Egyház elöljárójának, és azt hangsúlyozta, hogy az ország javára végzett tevékenységére úgy tekint, mint Krisztus szolgálatára.

A hvg.hu arról számlolt be, hogy a „Dicsőség és becsület” rendet 2004-ben alapították II. Alekszij pátriárka és az Orosz Ortodox Egyház Szent Szinódusa határozatával.

A kitüntetést általában állam- és kormányfőknek, nemzetközi és kormányközi szervezetek vezetőinek, egyházak és felekezetek vezetőinek, kiemelkedő állam- és közéleti személyiségeknek ítélik oda „az egyházközi és vallásközi együttműködéshez, a béke és a népek közötti barátság erősítéséhez való jelentős hozzájárulásukért”.

A rend három fokozatú, Semjén Zsolt a II. fokozatot kapta – a II. és a III. fokozat egyébként csak 2009 óta létezik, addig egyféle létezett belőle. A kitüntetéssel egy csillag, szalag és oklevél jár. A mellre tűzhető és a nyakba akasztható típusok ezüstből készültek, aranyozással, zománctechnológiával és egy galambot ábrázolnak, amelynek csőrében egy olajág van. A medálon a rend mottója – Pál apostol szavai: „Dicsőség és tisztelet a jót cselekvőnek” olvasható.

A hvg.hu cikkében arra emlékeztetett, hogy a háborút nyíltan támogató Kirill pátriárka éppen Orbán Viktor kifejezett tiltakozására került le az Európai Unió szankciós listájáról. Brüsszel azzal vádolja Kirillt, hogy aktívan támogatja Oroszország Ukrajna elleni invázióját, valamint az orosz elnök propagandáját terjeszti. Kirill egy korábbi prédikációjában azt mondta, Oroszország nem támadott meg senkit és nem is akart háborút, csupán határait védte.

Archív fotó: Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. MTI/Ujvári Sándor