2022.11.26., szombat - Virág
Salgótarján: 2o - 2o
Az ország 19 megyéjében

Zelenszkij sorsdöntő lépésre szánta el magát

frisshirek.hu, 2022. szeptember 30. - 16:23
Zelenszkij sorsdöntő lépésre szánta el magát
Putyin bejelentésére a világ vezetői is azonnal reagáltak. A brit kormányfő, Liz Truss, és Ursula von der Leyen is kemény szavakkal válaszolt. Az ukrán Zelenszkij sem maradt tétlen

Miközben Moszkvában Vlagyimir Putyin és a négy annektált kelet-ukrajnai megye vezetői Oroszországhoz csatolásukat ünnepelték, Ukrajna is fontos lépéseket tett péntek délután.

Az ukrán elnök, az ukrán miniszterelnök és a parlament elnökealáírták az ország NATO-csatlakozási kérelmét,aminek értelmében Ukrajna gyorsított eljárásban kaphatna tagságot a katonai szövetségben - derül ki Zelenszkij Twitter üzenetéből. 

A világ vezetői is azonnal regáltak Putyin orosz elnük ma délutáni bejelentésére. Mint ahogyan arról a Frisshírek.hu már írt, Putyin a megszállt régiók Oroszországhoz csatolásáról nyilatkozott. 

Liz Truss nemrégiben hivatalába lépett brit kormányfő kemény szavakkal nyilatkozott: 

Vlagyimir Putyin ismét megsérti a nemzetközi jogot azzal a fenyegetéssel, hogy újabb Ukrajnát csatolja be. Nem fogunk habozni további lépések megtételével, beleértve a további szankciók bevezetését Putyin hadigépezetének megbénítására. Biztosítjuk, hogy elveszítse ezt az illegális háborút.

Ursula von der Leyen kijelentette: a Putyin által meghirdetett illegális annektálás nem változtat a jelenlegi helyzeten.

Az EU Bizottság elnöke szerint az illegálisan megszállt összes terület ukrán föld, és mindig ennek a szuverén nemzetnek a része lesz.

Az ukrán külügyminiszter sem maradt szó nélkül.

Putyin bejelentésére Dymitro Kuleba rra biztatja az EU-t, hogy erősebb szanklciókkal éljen Putyinnal szemben, ugyanis véleménye szerint a mai bejelentés

Ez egy döntő pillanat.