2023.02.05., vasárnap - Ágota, Ingrid
Salgótarján: -1o - -1o
Az ország 19 megyéjében

Florida történetének leghalálosabb viharává vált Ian

frisshirek.hu, 2022. szeptember 30. - 06:05
Florida történetének leghalálosabb viharává vált Ian
Az Amerikai Egyesült Államok elnöke, Joe Biden szerint az Ian Florida történetének leghalálosabb hurrikánja; a jelentések szerint többen meghaltak. A pusztítás nyomán folyamatos a mentési-kutatási munka az államban. A károk felszámolása, az újjáépítés azonban évekig is eltarthat.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Az MTI beszámolója szerint az amerikai elnök közölte, hogy a pontos számok ugyan nem ismertek, de

súlyos emberveszteségek vannak.

Joe Biden Washingtonban a Szövetségi Válságkezelő Központban közölte, hogy amint az időjárás lehetővé teszi Floridába utazik, ahol találkozik DeSantis kormányzóval. Az elnök csütörtökön Florida állam érintett megyéiben súlyos katasztrófahelyzetet hirdetett, ami megkönnyíti a szövetségi támogatások folyósítását a mentési és helyreállítási munkákra.

Ron DeSantis Florida kormányzója az állam délnyugati, katasztrófa sújtotta részébe utazott, ahol elmondta, hogy folyamatosan munka következik „7 napon át, 24 órában dolgozunk”. Közölte, hogy már 700 ezer otthonban újra van áramszolgáltatás az érintett 2,5 millióból.

Az azonnali mentési munkákra 2 millió dollárt biztosítanak

– tette hozzá.

A kormányzó csütörtökön korábban arról beszélt, hogy

a hurrikán következményeinek felszámolása, az újjáépítés évekig eltarthat.

A floridai válságkezelési központ közlése szerint a mentés-kutatási munkák szempontjából a következő 3 nap kritikus lesz. A vihar elvonuása után az államba visszatért a hőség, ami nehezíti a mentést.

A legsúlyosabb károkat Fort Myers kikötővárosban okozta a hurrikán, amelynek tengerparti részét szinte teljesen letarolták a több méter magas hullámok és a széllökések.

A város polgármestere, Kevin Anderson egy telefonon adott interjúban közölte, hogy a település még csak hasonlót sem tapasztalt meg, a pusztítás óriási, az emberek a kötelező kitelepítési rendelet után még nem térhetnek vissza lakóhelyükre, hogy felmérjék, mi maradt otthonukból. Hozzátette ugyanakkor, hogy Florida lakói nagyon „ellenálló” emberek.

Az állam hurrikán-sújtotta részén a beszámolók szerint több ezer ember vesztette el lakóhelyét, a Nemzeti Gárda egységei és helyi szakemberek dolgoznak a vízzel elöntött, illetve szélviharral érintett településeken, kutatnak a romok között.

Az Egyesült Államok 26 állama küldött segítséget, Tennessee állam kormányzója saját hatáskörben hozott rendeletet adott ki a segítségnyújtásról.

Az Ian hurrikán szerdán helyi idő szerint délután 3 órakor érte el Florida délnyugati partját 4-es erősségű hurrikánként, óránként 250 kilométeres sebességű széllökésekkel.

Ez volt minden idők negyedik legerősebb hurrikánja, amely elérte Floridát.

A vihar csütörtök reggelre északkeleti irányban vonult végig Floridán, miközben trópusi viharrá szelídült, ugyanakkor a vihart kísérő özönvízszerű esők árvizeket okoztak.

A várakozások szerint a vihar pénteken újra hurrikánná erősödik, és 1-es fokozatú hurrikánként érheti el Észak-Karolina állam partjait.

Fotó: Drónnal készült felvétel partra sodródott hajókról az Ian hurrikán elvonulása után a Florida állambeli Fort Myersben 2022. szeptember 29-én. A négyes erősségű hurrikán özönvízszerű esőzéssel és közel 250 kilométer per órás széllel csapott le Florida partjaira. A vihar miatt több mint 2 millió ember maradt áram nélkül. MTI/EPA/Tannen Maury