2023.01.27., péntek - Angelika
Salgótarján: -1o - -1o
Az ország 19 megyéjében

Moszkva függetlennek ismerte el Herszon és Zaporizzsja megyéket

frisshirek.hu, 2022. szeptember 30. - 11:15
Moszkva függetlennek ismerte el Herszon és Zaporizzsja megyéket
Oroszország függetlennek ismerte el a szinte teljesen, illetve részlegesen orosz megszállás alá került ukrajnai Herszon és Zaporizzsja megyéket. Vlagyimir Putyin orosz elnök erről szóló két rendeletét péntekre virradó éjjel tették közzé a hivatalos jogi információs portálon.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A két rendelet szövegében azt állítja, hogy

az orosz elnök „döntését a nemzetközi jog általánosan elfogadott elveivel és normáival összhangban hozta meg, elismerve és megerősítve az ENSZ Alapokmányában rögzített, a népek egyenlő jogainak és önrendelkezésének elvét, figyelembe véve a régió lakóinak népszavazáson kinyilvánított akaratát”

– írja az MTI.

Herszon és Zaporizzsja megyében szeptember 23. és 27. között népszavazást tartottak az Ukrajnától való elszakadásról és az Oroszországhoz való csatlakozásról. A szakadár „Donyecki Népköztársaságban” és „Luganszki Népköztársaságban”, melyeket Moszkva már februárban függetlennek ismert el, csak az Oroszországi Föderációba való belépésről tartottak „referendumot”.

A népszavazások eredményét Oroszországon kívül egyetlen más ország sem ismerte el legitimnek.

A helyi hatóságok által közzétett eredmények a négy régióban az elcsatolás 93-99 százalékos támogatottságát mutatták.

A két megye függetlenségének elismerése megnyitja az utat a várhatóan ma bejelentésre kerülő annektálásukhoz az Oroszországi Föderációba. Ugyanez történik a „Luganszi Népköztársasággal” és a „Donyecki Népköztársasággal” is.

Illusztrációs fotó: trtworld.com