2022.11.26., szombat - Virág
Salgótarján: 2o - 2o
Az ország 19 megyéjében

Örülhetnek a csokosok, plafont kapott a késedelmi kamat

frisshirek.hu, 2022. szeptember 30. - 13:55
Örülhetnek a csokosok, plafont kapott a késedelmi kamat
Öt százalékban maximalizálja a kormány a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) feltételeinek utólagos nem teljesítése esetén fizetendő késedelmi kamatot.

Megjelent a Magyar Közlönyben az Orbán Viktor miniszterelnök által jegyzett, és már október elsejétől hatályos rendelet.

A 24.hu összeállítása szerint ez módosítja

  • az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó lakáscélú támogatásról,
  • illetve a használt lakás vásárlásához, bővítéséhez igényelhető családi otthonteremtési kedvezményről
    szóló korábbi rendeleteket.

A kormány döntésének lényege, hogy a már megkötött otthonteremtési támogatásoknál a késedelmi kamat, a csok szabályait nem teljesítőknél a büntetőkamat az 5 százalékot nem haladhatja meg.

A Bank360 ennek kapcsán azt írja, a kormány felismerte, hogy a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) szabályai között a feltételek nem teljesítésekor fizetendő büntetőkamatok irreálisan magassá váltak.

Ha nem születnek meg a vállalt gyerekek megadott időn belül, akkor a jegybanki alapkamattal (13 százalékkal), rosszabb esetben annak ötszörösével (65 százalékkal) megegyező büntetőkamattal kellett volna visszafizetni a lakás vásárlására, építésére, bővítésére felvett támogatást.

Az új rendelet szerint a támogatási feltételeket nem teljesítő házaspárok által fizetendő késedelmi (büntető) kamat semmiképpen sem lehet magasabb 5 százaléknál.

Tehát a támogatás felvétele és a visszafizetési kötelezettség beállta között azokban az időszakokban is maximum 5 százalékkal számolják ezt a késedelmi kamatot, amikor az alapkamat vagy meghatározott esetekben annak ötszöröse meghaladná az öt százalékot.

A Bank360.hu ismertetése szerint

az is könnyítés a csokosoknak, hogy amennyiben a házaspár a gyermekvállalást örökbefogadással kívánja teljesíteni, akkor nem a gyermekvállalási határidő lejártáig, hanem a lejártát követő 90 napon belül kell az örökbefogadásra való alkalmasságot megállapító határozatot a hitelintézetnek bemutatni.

A 24.hu által szemlézett cikk szerint ebben az esetben ugyanis a határidő két évvel meghosszabbodik.

Nem értem, mi tartott hónapokig, de örülök, hogy nagy nehezen sikerült megoldást találni arra, hogy a csokot felvevő családok ne váljanak a kormány felelőtlen és átgondolatlan szabályzásának áldozataivá. Végre a kormány is belátta: megfizethetetlen a csok büntetőkamata

– értékelte a döntést a Facebookon Sebők Éva, a Momentum parlamenti képviselője, aki már júliusban felhívta rá a figyelmet, hogy a folyamatosan emelt alapkamat miatt a csok büntetőkamatai tarthatatlan magasságokba emelkednek.

Illusztrációs fotó: Pixabay