2022.11.27., vasárnap - Virgil
Salgótarján: 2o - 2o
Az ország 19 megyéjében

Tízezer forint pluszpénzt kaphatnak a nyugdíjasok

frisshirek.hu, 2022. szeptember 30. - 18:30
Tízezer forint pluszpénzt kaphatnak a nyugdíjasok
Négy százalékos GDP-növekedés alapján kapják a pluszpénzt a szépkorúak, a szakértő számításai szerint így tízezer forint lesz a nyugdíjprémium.

Tízezer forint nyugdíjprémiumot kaphatnak a nyugdíjasok a novemberi nyugdíjukkal együtt – hívta fel a figyelmet cikkében Farkas András, a Nyugdíjguru alapítója, aki Orbán Viktor miniszterelnök szokásos pénteki rádióinterjúja alapján számolta ki az összeget.

A kormányfő ugyanis arról beszélt – emlékeztetett szemléjében a 24.hu –, hogy

4 százalékos GDP-növekedés alapján várható a nyugdíjprémium.

A számítási képlet a következő: a novemberi ellátás egynegyedét (de legfeljebb 20 ezer forintot) kell megszorozni annyival, amennyivel a GDP tényleges növekedése meghaladja a 3,5 százalékot (de legfeljebb 4-gyel). 4 százalékos várt növekedés esetén a nyugdíjprémium maximuma 20.000 x 0,5 = 10.000 forint – vezette le a Nyugdíjguru.

A számítás szerint így

a 2,5 millió jogosultnak az állami költségvetés legfeljebb 25 milliárd forintot osztana szét.

A szakértő fájlalta egyébként, hogy nem fogadta meg a kormány a javaslatát, amely szerint a nyugdíjprémiumra félretett pénzt (ami 68 milliárd forint volt) inkább a kisnyugdíjasok között kellene szétosztaniuk.

A 13. havi nyugdíj visszavezetésével okafogyottá vált nyugdíjprémiumra szánt összeget ne a két és félmillió lehetséges jogosult között porlasszák el – ugyan mit ér egyszeri tízezer forint a megvadult infláció közegében? –, hanem a mélyszegénységbe süllyedő 300 ezer nyugdíjas között osszák szét szolidaritási segélyként, hogy a téli hónapokban ezek a szerencsétlen sorsú nyugdíjasok se haljanak éhen vagy fagyjanak meg. Az ő részükre a 68 milliárd forintos tartalék egy részéből akár 100 ezer forintos fejenkénti szolidaritási segély lenne adható, miközben maradna 25 milliárd forint a „rendes” nyugdíjprémiumra is

– írta Farkas András a 24.hu szemléje szerint.

Illusztrációs fotó: Pixabay