2023.02.05., vasárnap - Ágota, Ingrid
Salgótarján: -1o - -1o
Az ország 19 megyéjében

3 milliárd adóforintba kerül a Nemzeti Sport

frisshirek.hu, 2022. október 02. - 16:50
3 milliárd adóforintba kerül a Nemzeti Sport
Szombaton a Magyar Közlönyben jelent meg a hír, hogy a magyar állam megvásárolta a Nemzeti Sport kiadói jogait a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) tulajdonában lévő Mediaworks Hungary Zrt.-től, a legnagyobb magyar lapkiadó-vállalattól – írta meg a 444.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A Nemzeti Sport főszerkesztője, Szöllősi György Orbán Viktor bizalmas Puskás-szakértője, akivel rendszeresen néznek közösen meccset a felcsúti Pancho Arénában - írja a lap.

A Nemzeti Sport már a kiadó megalakulása idején a Mediaworks tulajdona lett. A sportlap korábban a svájci Ringier kiadásában jelent meg, az erős politikai nyomás alatt álló versenyhivatal azonban évekig nem engedélyezte a cég fúzióját a német Axel Springerrel, egészen addig, amíg meg nem szabadult néhány termékétől.

A politika így kényszerítette ki a Nemzeti Sport, a Népszabadság és számos megyei lap eladását is, és jött létre 2013-ban a fideszes osztrák stróman, Heinrich Pecina kezére játszott Mediaworks kiadóvállalat. Pecina volt az, aki bezáratta 2016-ban a Népszabadságot, majd adta el később a vállalatot közvetítőn keresztül Mészáros Lőrincnek, hogy 2018-ban végül alapítványi tulajdonba kerüljön.

A most történt eladásról szóló bejelentésére már azt követően került sor, hogy Liszkay Gábor, a Nemzet-csoport egykori vezetője visszatért a médiabirodalom élére, és szeptember 1-vel a KESMA kuratóriumi elnöke lett.

A Nemzeti Sport a napilapok piacán különleges helyzetben van, ám példányszáma hatalmasat esett. 2018 első negyedévében még közel 32 ezer darab print lapot értékesítettek, 2022 első negyedévében már csak 19600-at. Olvasóik száma csak a következő negyedévben (!) újabb 1500-al (több mint 7 százlékkal) csökkent a MATESZ adatai szerint - vélhetően ez a hír sokkolhatta a kormányt, azon belül legfőképpen Orbán Viktort. 

A tranzakció ügyében kiadott szombati közlemény szerint az adásvétel célja az értékmegőrzés mellett a napilap közszolgálati feladatainak ellátásának biztosítása. A jövőre 120 éves születésnapját ünneplő lap szerkesztőségét és munkáját a változások nem érintik - olvasható a Nemzeti Sport oldalán található közleményben, amit lapunk, a frisshirek.hu is megírt péntek este. 

Szöllősi György nem csak a napilap, hanem az idén indult sportrádió tulajdonosa is.

Fotó: Orbán Viktor facebook