2023.12.11., hétfő - Árpád
Salgótarján: 0o - 0o
Az ország 19 megyéjében

Mazsihisz: Akadályozza meg a kormány a Horthy-emlékmű felavatását!

frisshirek.hu | 2022. október 02. - 09:00
Mazsihisz: Akadályozza meg a kormány a Horthy-emlékmű felavatását!
A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elfogadhatatlannak tartja, hogy Szegeden domborműves emléktáblát kívánnak állítani Horthy Miklósnak, aki több százezer magyar állampolgár haláláért felelős – olvasható Heisler Andrásnak, a Mazsihisz elnökének közleményében. Szegeden korábban is volt már emlékműve Horthynak, amit még 1930-ban, a fogadalmi templom fölszentelésének napján avattak a Dömötör torony oldalán. Ez az impozáns, méretes alkotás Horthy esküjét és a nemzeti hadsereg megszületését ábrázolta, 1946-ban távolították el.

"A hazánk megmentésére a kormányzó úr Szegedről indult egykor, így nagy szomorúságra ad okot, hogy pont Szegeden nincs egy emlékhelye sem a kormányzónak. A Vitézi Rend Csongrád-Csanád, Békés megyei törzskapitányság tagjai úgy gondolták, hogy méltó emlékhelyet emelnek a kormányzónak Szegeden, hogy legyen egy hely ahol megemlékezhetnek a hazánk gyermekei.

A gondolatot elhatározás követte, az elhatározást pedig tettek. A törzskapitányság tagjai nem kímélve saját erőforrásait, sikeresen összeadták a szükséges anyagiakat egy emléktábla elkészítésére. Ennek okán közölhetem a nagyérdeművel, hogy Szegeden egy emlékhely fog létesülni, mely a kormányzó emlékét fogja őrizni. Az ünnepélyes felavatásra mindenkit szeretettel várnak a rendezők. Az alábbi meghívón minden adat és a teljes menetrend megtalálható. Legyünk a lehető legtöbben ott, hogy együtt emlékezzünk hazánk egyik legnagyobb államférfiára" - olvasható az esemény meghívójában, melyet a szegeder.hu vett észre.

A program szerint az avatáson beszédet kíván mondani Mihálffy Béla, a kormánykoalíció parlamenti képviselője. A Mazsihisz felhívja a Fidesz-KDNP-frakció figyelmét arra, hogy képviselőjük szembemegy az antiszemitizmus ellen meghirdetett zéró tolerancia elvével, ezért arra kéri az illetékeseket, akadályozzák meg a tábla felavatását - írja Heisler András, a MAZSIHISZ elnöke közleményében, vette észre a 24.hu.

Alig telt el pár hét azóta, hogy Horthy Miklós szobrát dicstelen módon elhelyezték a magyar parlament épületében. A Mazsihisznek sajnálatos módon most újra fel kell emelnie a hangját a társadalomban tapasztalható Horthy-kultusz újabb megnyilvánulása ellen.

Felidézi, Szegeden október 15-én egész napos rendezvényt szerveznek Horthy tiszteletére, s ennek keretében domborműves emléktáblát kívánnak állítani az antiszemita meggyőződésű, és több százezer magyar állampolgár haláláért felelős egykori kormányzónak. A Mazsihisz elfogadhatatlannak tartja, hogy Szegeden éppen a kormánykoalíció egyik parlamenti képviselője, Mihálffy Béla készül beszédet tartani az antiszemita kormányzó tiszteletére.

"Szövetségünk felhívja a Fidesz-KDNP-frakció minden tagjának figyelmét arra, hogy maga Orbán Viktor miniszterelnök hirdetett jogosan, és a civilizált világ normáinak megfelelően zéró toleranciát az antiszemitizmus ellen. A Mazsihisz arra kéri a kormány és a Fidesz-KDNP-frakció képviselőit, hogy az emléktábla-avatást akadályozzák meg, a kormánykoalíció képviselőjének pedig ne adjanak lehetőséget egy meggyőződéses antiszemita politikus méltatására. A Horthy előtt való kormánypárti tisztelgés elfogadhatatlan és megbocsáthatatlan."

Hozzáteszi, ha kérésük nem találna meghallgatásra, úgy a zéró tolerancia elvének meghirdetését csak

jól hangzó politikai gesztusnak tudjuk tekinteni, nem többnek.

Bízunk benne, nem erről van szó, és az állami, kormányzati, valamint országgyűlési vezetők minden tőlük telhetőt megtesznek a Horthy-kultusz újabb megnyilvánulása és több százezer mártír emlékének meggyalázása ellen.

Kéri a kormánykoalíciót, tartsa be a miniszterelnök 2015-ös szavait.

„Nem támogatható az alkotmány szerint Magyarország szuverenitásának elvesztésekor hatalmon lévő politikai vezetőnek történő szoborállítás”.

Szeged polgármestere, Botka László is tiltakozott a szoborállítás ellen.

"A XXI. századi, sikeres, európai Szegednek nem példaképe egyetlen vérbe fojott és bukással végződött, hazug, XX. századi diktatúra sem. Mi a jövő, az élhető, európai, szabad, toleráns és szolidáris Szeged városát építjük. Ha már ebben nem kíván segíteni helyben se Mihálffy Béla se a Fidesz, legalább ne okozzanak további beláthatatlan következményű konfliktusokat!"

A szegedi Momentum már másnap közleményt adott ki, amelyben elítélik a kezdeményezést.

„Neve városunk történetének nemcsak azon korát fémjelzi, mely során egyetem érkezett ide és felépültek a Klinikák, de jóvátehetetlenül és megmagyarázhatatlanul azt a vészt is, amely városunkra pusztulást és gyászt hozott. Szegedi képviselő nem adhatja nevét Horthy Miklós ünnepléséhez. Arra kérjük, Ön se tegye ezt!”

– írták Mihálffynak címzett levelükben.

Fotó: wikipédia

A Horthy-család kenderesi kriptája , ahol 1993-ban magát Horthyt is újratemették