2023.12.11., hétfő - Árpád
Salgótarján: 0o - 0o
Az ország 19 megyéjében

Kövér László nem tetszését fejezte ki a kockás ingben tiltakozó képviselőknek

frisshirek.hu | 2022. október 03. - 17:30
Kövér László nem tetszését fejezte ki a kockás ingben tiltakozó képviselőknek
Kockás ingben ment be az Országgyűlés hétfői ülésére a Párbeszéd több képviselője. Így fejezték ki szolidaritásukat a budapesti Kölcsey Gimnázium pénteken menesztett tanárai mellett. Eközben átadták a Kölcseys szülők, diákok és tanárok a kirúgott tanárok miatt írt petíciójukat a Belügyminisztériumban - a hátsó kijáratnál, ahova irányították őket.

„Azt (…) hazudják, hogy ma retorzió nélkül lehet tiltakozni Magyarországon a tanároknak”

– fogalmazott Jámbor András, a Párbeszéd képviselője napirend előtti felszólalásában - írta meg a telex.hu.

Majd emlékeztette a kormánypárti képviselőket, hogy februárban a járványra hivatkozva korlátozták a tanárok sztrájkjogát, hogy ne legyen értelme a tiltakozásnak, majd később pedig törvénybe is iktatták ezt. „Most pedig amikor az önök tiltása miatt tanárok polgári engedetlenségébe fogtak, elkezdik önök kirúgni őket? De még ez is átlátszó, hogy politikai alapon zajlik, és nem a jog alapján, hiszen csak egy iskolában büntetik így a tanárokat” – mondta Jámbor. „Akkor most mindenki törvénysértő, vagy csak azok, akiket önök kiválasztanak, hogy ezzel félemlítsék meg a tanárokat?”

Jámbor András felszólalását itt olvashatja.


Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára válaszolt a kormány nevében. Felmondta a kormányzati kommunikáció minden elemét, vagyis hogy nem lenne gáz, olcsó paksi áram, és benzinárstop, ha az ellenzékre hallgattak volna, ám ekkor a Párbeszéd képviselői közbekiabáltak.

Kövér László igyekezet a hely méltóságát visszaadni, a bekibaáló képviselőket elnémítani:

„Tájékoztatom a Párbeszéd képviselőit, hogy a házszabályban az a versenyszám nincsen, hogy hányan tudják túlkiabálni a válaszadó államtitkárt”

– mondta a házelnök.

„Az öltözködésük nem a parlamenthez méltó, azt látom, de a viselkedésük sem az.”

Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője Facebook-bejegyzésben válaszolt.

„Szégyellje magát a házmester és az egész fideszes bagázs!”

Szabó véleménye szerint a pedagógusok béremelésének mai fideszes leszavazása, a Kölcsey Gimnázium tanárainak kirúgása nem méltó a parlamenthez.

Jámbor András facebook-bejegyzésében írta ezek után:

"A Fidesz természetesen leszavazta a béremelést, ugyanúgy, mint a politikusok bérének csökkentését. Közben pedig kiderült nem az unió fogja finanszírozni a tanári béremelést. Az Unió csak a 14%-át adja ehhez. Miért vár a Fidesz akkor az unióra, miért nem adják oda most a 86%-ot?"

A parlament ülését, ahol mindez lejátszódott, itt nézheti vissza.

Brenner Koloman: A Fidesz alattvalónak tartja a pedagógusokat. Elmondta, „a fideszes pártállam” alattvalónak tartja a pedagógusokat és az értelmiségieket, ezért bocsátották el a Fidesz „egypárti túlhatalmának helyi csinovnyikjai” a Kölcsey Gimnázium tanárait. Tiltakozott ellene, hogy jelenlegi törvények szerint megtesznek „egy ilyen aránytalan, és teljes mértékben hibás lépéssel” egy ilyen hibás lépés, megbüntetik a pedagógusokat .

Szolidaritását és tiszteletét fejezte ki az LMP-s Kanász-Nagy Máté is a Kölcsey kirúgott tanárai felé napirend előtti felszólalásában.

„Ami eddig burkolt fenyegetés volt, az nyílt politikai agresszióvá csapott át”

A globális nagyvállalatok érdekeit szolgálja ki a kormány Toroczkai László szerint, miközben az állami szférában éhbérért foglalkoztatnak magyar embereket. Elmondta, ha nem a kormány mindezek után 18 fokos hidegben akarja, hogy tanuljanak a diákok, tanítsanak a tanárok éhbérért, azzal bűnt követ el. 

Eközben a Belügyminisztérium hátsó kijáratánál sikerlt átadni Pintér Sándornak az összegyűlt tiltakozó íveket. 

"Elképesztően szánalmas, hogy Pintérék a hátsó kijárathoz küldték át a petíció átadóit! Most előszobáztatják őket! Pedig egy nap alatt 1600-an írásban, több mint 7000-en pedig online írták alá a kérelmet: helyezzék vissza állásukba a politikai okokból kirúgott tanárokat!" - írja Jámbor András facebook bejegyzésében.

Majd így folytatta a képviselő: "Kövér László egyébként egy márciusi kampányfórumon még azt mondta, egyetért a pedagógusok követeléseivel. „Épp itt az ideje, és reméljük, hogy lesz módunk és érkezésünk is foglalkozni újra az ő fizetésükkel, jövedelmükkel”.