2023.02.07., kedd - Rómeó, Tódor
Salgótarján: -5o - -5o
Az ország 19 megyéjében

Több száz fő tüntetett az oktatásért Szolnokon is

Lukácsi Katalin, 2022. október 05. - 13:10
Több száz fő tüntetett az oktatásért Szolnokon is
"A pedagógustársadalom kifejezetten szabálykövető, a törvényeket betartó közösség, csak végső elkeseredésében fordul törvényen kívüli eszközhöz (pl. polgári engedetlenséghez), de a jelenlegi korlátozó sztrájktörvény erre kényszerít minket" - írták nyílt levelükben a szolnoki tiltakozó tanárok Kállai Máriának.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Október 4-én este tüntetést tartottak Szolnokon is Szolnoki Széchenyi István Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium, Varga Katalin Gimnázium és a Verseghy Ferenc Gimnázium tanárai, akikhez több százan csatlakoztak. Egy üzenet, egy gyertya és közös éneklés az oktatás jövőjéért címmel megtartott demonstrációt a Szolnoki Pedagógusok névre hallgató Facebook-oldal hirdette meg a közösségi médiában. Az esemény után a tiltakozó tanárok közösen fogalmazott nyílt levélben fordultak a térség országgyűlési képviselőjéhez, Kállai Máriához, aki korábban maga is tanárként dolgozott, és jelenleg a parlament Kulturális Bizottságának alelnöke.

Arra kérjük önt, és azt várjuk el öntől, hogy élve országgyűlési képviselői jogával kezdeményezzen törvénymódosítási javaslatot, hogy a sztrájk újra alapjog és hatékony nyomásgyakorlási eszköz legyen a pedagógus munkavállalók számára is. Ön hosszú éveken át dolgozott pedagógusok között, nagyon jól tudja, hogy a pedagógustársadalom kifejezetten szabálykövető, a törvényeket betartó közösség, csak végső elkeseredésében fordul törvényen kívüli eszközhöz (pl. polgári engedetlenséghez), de a jelenlegi korlátozó sztrájktörvény erre kényszerít minket

- írták levelükben. A tanárok a mai munkabeszüntetéshez is csatlakoztak. A tiltakozó tanároknak szolidaritását fejezte ki Györfi Mihály is, a város szocialista alpolgármestere, aki felidézte, hogy korábban ő is dolgozott pedagógusként:

Sajnos bekövetkezett amitől mindannyian féltünk Elkezdték a kegyetlen leszámolását a tanáraink ellen. Magam is dolgoztam pedagógusként, tudom milyen lehetetlen helyzet van az oktatásban. Azonban az, hogy az állam fellép az ellen, hogy a jövő generációit oktató emberek jobb minőségben tudjanak oktatni, az támadás az egész társadalom ellen!

De részt vett a tegnapi megmozduláson Szotyori-Lázár Zoltán, a városi Jobbik elnöke is és a párt önkormányzati képviselője, Berényi Gábor is, aki Szolnok önkormányzata Kulturális- oktatási és ifjúsági bizottságának elnöke is.

Szolnokon hosszú idő óta ifjúság- és értelmiségellenes politikát folytató rezsim vezeti a várost. Elég csak végignézni, mire mennek el százmilliók a városban, vagy hogyan menekülnek gyermekeink, testvéreink, barátaink Szolnokról az első adandó alkalommal
- írta bejegyzésében a városi Jobbik elnöke, majd hozzátette, hogy a szolnoki értelmiség mégis létezik, és tegnap hallatta hangját.
A kiemelt kép forrása: a Szolnoki Pedagógusok Facebook-oldal