2023.12.10., vasárnap - Judit
Salgótarján: 0o - 0o
Az ország 19 megyéjében

Kiderült, mi a második kérdés a nemzeti konzultációban

frisshirek.hu | 2022. október 06. - 15:09
Kiderült, mi a második kérdés a nemzeti konzultációban
A kormány a földgázon kívül a nukleáris energiát érintő - esetleges - szankciókról is meg akarja kérdezni az emberek véleményét.

Mint egy izgalmas teleregényben csöpögteti a kormány az újabb nemzeti konzultációjának egyes elemeit. Hétfőn derült ki, hogy összesen hét kérdésre számítsunk majd a most meghirdetett nagy kormányzati kérdezz-felelekben. Ahogy arról mi is beszámoltunk, akkor Dömötör Csaba el is mondta az egyik kérdést, amely a földgázzal fog foglalkozni.

Most egy újabb részlet derült ki a talán izgalmasnak azért mégsem nevezhető kormányzati kérdőívről: a nukleárus energiát érintő szankciókat illetően is visszajelzést vár a kormány a polgároktól.

Mint egy jó reklámkampányban, ahol a változatosság kedvéért a sorozat egy másik szereplője népszerűsítené a hamarosan debütáló alkotást, úgy most nem Dömötör Csaba, hanem Steiner Attila, a Technológiai és Ipari Minisztérium energetikáért felelős államtitkára osztotta meg gondolatait a konzultációról a kormány hivatalos Facebook-oldalán - írta meg az Infostart.

Az államtitkár a videóban arról beszél, hogy Európai Parlament és több tagállam mellett a hazai ellenzéki pártok közül is páran a nukleáris energiára is szankciókat vetnének ki. Sőt, Steiner felmondása szerint még olyan tervek is léteznek, amely szerint le kellene állítani a paksi bővítést, hogy kiterjesztenék a behozatali tilalmat olyan Oroszországból érkező fűtőelemekre is, amelyeket már működő atomerőműveknek szállítanának.

Fontos körülmény, hogy Magyarországon az atomenergia az olcsóbb áram garanciája - hívta fel a figyelmet Steiner Attila. Paks orosz fűtőelemekkel működik, és a bővítésében is részt vesznek orosz cégek.

Az energetikáért felelős államtitkár a videóban kitér arra is, hogy nem lehet rövid távon helyettesíteni az orosz fűtőelemeket. Magyarán ha a szankciók arra is kiterjednének, akkor bizony az instabilizálná az áramellátást, és fokozná az árnövekedést.

Tehát egy olyan kérdésről van szó, ami alapvetően meghatározza a magyar gazdaság működését és a családok biztonságát

– emelte ki a kormány konzultációt népszerűsítő videójában Steiner Attila, miért is tartják fontosnak, hogy minél többen vegyenek részt a nemzeti konzultációban.

A kormány állításával szemben a valóság azonban az, hogy nem valószínű, hogy az atomenergiára kiterjeszenék a szankciókat - írta meg a Politico értesülését a hvg.hu. Nem Magyarország ugyanis az egyetlen EU tagállam, ahol a nukleáris erőművek fontos szerepet játszanak az energiaellátásban.

A kiemelt kép forrása: unsplash.com