2023.12.10., vasárnap - Judit
Salgótarján: 0o - 0o
Az ország 19 megyéjében

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: elítéljük az orosz agressziót

frisshirek.hu | 2022. október 06. - 13:09
Szalay-Bobrovniczky Kristóf: elítéljük az orosz agressziót
Az elmúlt években romlott a biztonsági helyzet Magyarország környezetében, amelyben a koronavírus-járvány, az illegális bevándorlás és az ukrajnai háború együttesen szerepet játszottak - részletezte a honvédelmi miniszter.

A magyar kormány büszke az ország különleges műveleti erőire, és fontosnak tartja ezen csapatok hozzájárulását az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO) tevékenységéhez és a régió biztonságához - mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf csütörtökön Budapesten az MTI beszámolója szerint. A honvédelmi miniszter a GSOF Symposium Europe háromnapos esemény zárónapján angol nyelvű beszédében azt szólt, hogy az elmúlt években súlyosan romlott a biztonsági helyzet Magyarország környezetében. A koronavírus-járvány, az illegális bevándorlás és az ukrajnai háború ebben együttesen szerepet játszik.

A tárcavezető kiemelte, hogy fentiek miatt arra kérte a hadsereg parancsnokságát, hogy növelje a készültséget.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf hangsúlyozta a kormány elkötelezettségét a különleges műveleti erők fejlesztése mellett. Bár a koronavírus-járvány nem katonai művelet volt, mégis feladatot adott a hadseregnek, amelyet a kormány arra kért, hogy legyen jelen a kórházakban. A honvédek értékes munkát végeztek az egészségügyben - tekintett vissza a honvédelmi miniszter.

A járvánnyal egyidőben azonban küzdeni kellett az illegális bevándorlással is. Magyarország történelmileg, évszázadok óta ki van téve a problémának, a népek migrációjának. Sok szomszédos állam követte Magyarország példáját az illegális bevándorlás elleni küzdelemben - ismertette a kormány álláspontját a kérdésben.

A helyzet komoly, ezért a kormány elkötelezett a Nyugat-Balkán stabilitása mellett. Segíti a térség védelmét: Magyarország a harmadik legnagyobb kontingenssel járul hozzá a NATO KFOR-hoz, a koszovói békefenntartó erőhöz - emelte ki, majd hozzátette, hogy a Bosznia-Hercegovinában állomásozó EUFOR magyar katonái is a figyelmük középpontjában állnak.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf kijelentette, hogy elítélik az orosz agressziót, az ukrán területi integritás és függetlenség pártján állnak.

Segítő szándékukat, támogatásukat világosan kifejezték, Magyarország történetének legnagyobb humanitárius akcióját indították el Ukrajnában - jelenette ki a tárcavezető, és megjegyezte, hogy a magyar Gripenek Litvániában a régió légtérvédelmében játszanak szerepet. Szalay-Bobrovniczky Kristóf szerencsésnek nevezte azt, hogy a kormány már évekkel ezelőtt határozott a hadsereg korszerűsítéséről, az alapvetően szovjet eredetű eszközök lecseréléséről.

A GSOF Symposium Europe egy évente megrendezett szimpózium és kiállítás, amely fórum a nemzetközi katonai és kormányzati résztvevők számára, továbbá bemutatja a terület újdonságait - írta az MTI.

A kiemelt kép illusztráció, forrása: Szalay-Bobrovniczky Kristóf Facebook-oldala