2023.02.05., vasárnap - Ágota, Ingrid
Salgótarján: -1o - -1o
Az ország 19 megyéjében

A misén előbb tudták a programot a hívek: "olyan nagy vendég érkezik, hogy az hétpecsétes titok"

Szabó Orsolya, 2022. október 18. - 19:45
A misén előbb tudták a programot a hívek: "olyan nagy vendég érkezik, hogy az hétpecsétes titok"
Úgy tudjuk, múlt vasárnap a zalaegerszegi Nagytemplomban már kihirdették, hogy október 23-án, a délelőtti misék rendje megváltozik, mert a Mindszentyneum - Mindszenty József Látogatóközpont átadása nagy parádéval jár. Ugyanis nem más, mint a miniszterelnök, Orbán Viktor tiszteli meg a narancsvárost jelenlétével.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Tavaly október 23-án, a békemeneten, a Kossuth téren emlékezett meg a miniszterelnök az 1956-os forradalomról. Idén mint az elmúlt órákban írtunk róla, Zalaegerszegen a Mindszentyneum ünnepélyes átadásán fog beszédet mondani, amire sokan felkapták a fejüket. A zalaegerszegiek közül, többen talán még emlékeznek rá, hogy 2020-ban, Semjén Zsolt miniszterelnök helyettes vett részt és mondott beszédet az összegyűlteknek.

A közösségi oldalakon egyre többen osztják meg véleményüket az október 23-ai átadással és a miniszterelnök látogatásával kapcsolatosan:

Idézünk:

"Zalaegerszeg Megyei Jogú Város honlapján az alábbi, október 23-ra szóló meghívó, tehát hivatalos program megtalálható.Másrészt:múlt vasárnap a Nagytemplomban kihirdették, hogy október 23-án a délelőtti misék rendje megváltozik, mert a Mindszentyneum - Mindszenty József Látogatóközpont átadása (avatása, szentelése?) ezt igényli.

Kérdés:

- a közpénzből megvalósított, szintén közpénzből finanszírozott, évi több, mint 100 milliós fenntartási költséget igénylő közintézmény átadásáról miért csak a misére járók értesülhetnek, olyannyira, hogy sem a város hivatalos honlapja, sem az intézmény oldala nem tartalmazza ezt az eseményt.(a létesítmény oldalán azt találjuk, hogy október 25-től nyitott az intézmény a nagyközönség számára is)
Psszt! súgja a fülembe a jól értesült edzőtárs: olyan nagy vendég jön, hogy az hétpecsétes titok, itt is olyan átadás lesz, mint tavasszal a Zala Zone területén, ahol még a létesítmény dolgozói se mehettek be ... ... hacsak így nem(PS: Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója lapunknak elmondta, hogy idén a kormánypártok nem tartanak külön ünnepséget - a kivéve Zalaegerszeget!,)

A közpénzből megvalósított, szintén közpénzből finanszírozott, évi több, mint 100 milliós fenntartási költséget igénylő közintézmény átadásáról miért csak a misére járók értesülhetnek, olyannyira, hogy sem a város hivatalos honlapja, sem az intézmény oldala nem tartalmazza ezt az eseményt?"- teszik fel a kérdést, mely olvasható a Facebookon.

A hozzászólásokat is érdemes elolvasni:

"Sajnos az én anyukám nem él már, de nekem mesélt Mindszenty Józsefről, aki éppen hittant tanított neki is a polgáriba! Nem volt egy szerethető ember- sőt!"

De mi is pontosan a Mindszentyneum?

Mindszenty József bíboros kultikus alakja huszonöt éves zalaegerszegi plébánosi működése miatt több itteni helyszínhez is szorosan kötődik.A Mindszenty József életére épülő és azt bemutató Mindszentyneum – Mindszenty József Látogatóközpont új épülete, a Göcseji múzeum részeként, tagintézményeként nyílik meg, de már kültéri programokat szerveztek az épület előtt.Az 1890-es években épült múzeumépületet csaknem 1,9 milliárd forintos beruházásból  Modern Városok programja keretében újították fel, 8,3 milliárd forintból egészült ki az új múzeumi szárnnyal, amelyben kiállításoknak helyet adó termeken felül múzeumpedagógiai és konferenciatermeket is kialakítottak, de kávézó, ajándékbolt, panorámás kiállítóterasz, valamint raktárak és resturátorműhelyek is helyet kapnak.

Mindszenty József hercegprímás, szent életű és vértanúsorsú bíboros életpéldája erkölcsi iránytű volt életében és napjainkban is az. A hercegprímás a keresztény realizmus alapján mondott ellent a nemzetiszocializmusnak és az osztályszocializmusnak, a barna és a vörös diktatúrának. Személye annak szimbóluma, hogy a nácizmus és a bolsevizmus lényege szerinte egyforma: ember- és istenellenes.

Fotó: Mindszentyneum Facebook-Oldala

Zalaegerszeg hivatalos október 23.-ai programja 2022-ben.

Zalaegerszeg hivatalos október 23.-ai programja 2022-ben.

Íme a 2020-as alapkőletétel az M1-en: