2023.02.05., vasárnap - Ágota, Ingrid
Salgótarján: -1o - -1o
Az ország 19 megyéjében

Mindenki a saját nyomoráért felelős – üzeni a kormány

frisshirek.hu, 2022. október 19. - 18:00
Mindenki a saját nyomoráért felelős – üzeni a kormány
A szociális ellátást is átrendező törvénymódosítást javasol a belügyminiszter egy, kedd éjjel a Parlament elé terjesztett javaslatcsomagban: Pintér Sándor sok egyéb mellett a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvényt is átalakítaná – javaslatát pedig a kereszténydemokrata Semjén Zsolt terjesztette be Kövér László, az Országgyűlés elnöke elé.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Ungár Péter, az LMP társelnöke Facebook-bejegyzésében hívja fel a figyelmet arra, hogy "a kormánytöbbség módosítani fogja a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvényt.

A módosítás kimondja:

„(1) Az egyén szociális biztonságáért elsősorban önmaga felelős.

(2) Ha az egyén a szociális biztonságának megteremtésére önhibáján kívül nem képes, abban – anyagi lehetősége és személyes képessége arányában – a hozzátartozó kötelessége segíteni.

3) Ha az egyén megélhetése önmaga és a hozzátartozók által nem biztosítható, a lakóhelye szerinti települési önkormányzat gondoskodási kötelezettsége áll fenn.

(4) Az állami támogatásban részesülő karitatív szervezetek feladata a szociális biztonságban nem élők felkutatása és – erejükhöz mérten történő – segítése.

(5) Ha az egyén szociális biztonsága a (4) bekezdésben foglaltak ellenére nem teremthető meg, annak biztosítása az állam kötelezettsége

Magyarán, az állampolgároktól többek között személyi jövedelemadót, tb-járulék és áfa befizetését is megkövetelő állam mindenkit maga elé utasítana, ha egy rászoruló támogatásáról van szó" - írja Ungár. 

Majd példaként megemlíti "ha valaki 76 évesen demens lesz és gyermektelen és ateista, akkor az államnak kell nyújtani neki méltó ellátást. Ezért fizette a közteherviselést.

Amit a kormánytöbbség itt ír az
a világnézeti semlegességnek, a demográfiai valóságnak, és az ember, mint egyén méltóságának teljes ellentétje.
Aki szerint hazánkban az idősgondozást vagy a felnőtt fogyatékos gyermekek gondozását elég annyival kezelni, hogy majd a család megoldja, az nem ismeri a valóságot. Ebből a módosításból az is látszik, hogy nem is akarja megismerni" - mondja el véleményét a módosításról a képviselő.
 

Szociális vetítés


Pintér emellett átnevezné az egyébként 2008 óta változatlan összegű, havi 28 500 forintos nyugdíjminimumot is – szúrta ki a hvg.hu.

Az új név a

„szociális vetítési alap”

lenne, amit minden a nyugdíjminimummal foglalkozó törvényben megjelenne. A mostani javaslatban nem esik szó arról, hogy ezzel együtt nő-e a 2008 óta változatlan, 28 500 forintos összeg, vagy a „szociális vetítési alap” – eltérő rendelkezés hiányában ugyanennyi lesz-e. 

Megfeszített munka a Karmelitában: Orbán Viktor maratoni kormányülést tart, egész nap tárgyalnak

A Magyarország energiabiztonsága szempontjából kiemelkedő fontosságú témákat tárgyaló kétnapos brüsszeli EU-csúcs előtt Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével szerdán egész nap a Karmelita kolostorban ülésezik Magyarország kormánya teljes körben, valamint az uniós ügyekben illetékes miniszterek részvételével külön is - közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b4) kormányülésen vesz részt a Karmelita kolostorban 2022. október 19-én. A Magyarország energiabiztonsága szempontjából kiemelkedő fontosságú témákat tárgyaló kétnapos brüsszeli EU-csúcs előtt a kormányfő vezetésével egész nap ülésezik Magyarország kormánya teljes körben, valamint az uniós ügyekben illetékes miniszterek részvételével külön is. Az asztalnál balról jobbra: Varga Mihály pénzügyminiszter, Pintér Sándor belügyminiszter, Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója, Bordás Gábor, a Miniszterelnöki Kormányiroda közigazgatási államtitkára, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, Nagy István agrárminiszter, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, Varga Judit igazságügyi miniszter, Palkovics László technológiai és ipari miniszter, Lázár János építési és beruházási miniszter (háttal). MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán