2023.02.05., vasárnap - Ágota, Ingrid
Salgótarján: -1o - -1o
Az ország 19 megyéjében

Beer Miklós áldotta meg a felújított albertirsai Szapáry-kápolnát

frisshirek.hu, 2022. október 20. - 16:53
Beer Miklós áldotta meg a felújított albertirsai Szapáry-kápolnát
Az Ybl Miklós tervezte kápolna átadására hazalátogattak a valamikori tulajdonosok. A Szapáry-család a második világháborút követően kényszerült elhagyni hazánkat.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás
Ismét eredeti állapotában várja a látogatókat az albertirsai római katolikus temetőben található, Ybl Miklós által tervezett, neoromán stílusú Szapáry-kápolna. A Rozália-kápolna néven is ismert műemlék felújítása a Szapáry család jóvoltából valósult meg

- számolt be a friss hírről az MTI. Az építészeti stílusában a fóti templomra emlékeztető kápolnát 1859-ben gróf Szapáry Ferenc építtette hőn szeretett lánya, Szapáry Rozália tiszteletére, aki 17 évesen elhunyt; emiatt ismerik az épületet Rozália-kápolnaként - írta közleményében a Nemzeti Örökség Intézete.

A kápolna belseje három részre tagolt, a középső része keresztboltíves. Az oltáron nagy fehérmárvány kereszt emelkedik, a szentélyből félköríves ajtók nyílnak a sekrestyébe és az altemplomba. Csillagos égbolt című belső freskóját Lotz Károly festette. Az alagsorban található kripta egy helyiségből áll, a szarkofágokat két oldalon falazták be.

A kápolnában a Szapáry család temetkezett egészen a második világháborúig, akkor azonban elhagyták az országot. Az épület utána romlásnak indult, a sírokat pedig többször fel is törték.

A helyreállítás csak 2002-ben, majd 2014-ben történt meg. Most a szigetelés, a szellőzés és a vízelvezetés újult meg, emellett pótolták azt a tíz sírkövet is, amelyek az évek során elvesztek vagy megrongálódtak, így a kripta visszakapta eredeti állapotát.

Az átadáson és a megszentelésen részt vett Fürjes Zoltán, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, Pogácsás Tibor, a térség fideszes országgyűlési képviselője, Fazekas László, Albertirsa polgármestere, Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója, Varga Sándor, Albertirsa katolikus plébánosa, valamint a Szapáry család képviseletében Szapáry György, a Magyar Nemzeti Bank elnöki főtanácsadója, volt washingtoni nagykövet.

A megáldást a térség korábbi püspöke, a most nyugalmazott püspökként Nagymaroson élő Beer Miklós végezte.

A kiemelt kép forrása: Albertirsa Facebook-oldala