2023.02.07., kedd - Rómeó, Tódor
Salgótarján: -5o - -5o
Az ország 19 megyéjében

Varga Mihály: a kormány célja az, hogy a gazdaságot növekvő pályán tartsa

frisshirek.hu, 2022. október 24. - 12:59
Varga Mihály: a kormány célja az, hogy a gazdaságot növekvő pályán tartsa
A pénzügyminiszter az Amerikai Kereskedelmi Kamara budapesti rendezvényén kitért az amerikai és a magyar kereskedelmi kapcsolatokra, amely szerint USA hazánk egyik legfontosabb gazdasági partnere.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A kormány kiemelt célja, hogy a háború és a szankciók negatív hatásai ellenére a gazdasági növekedés fennmaradjon Magyarországon - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) és a Nemzeti Befektetési Ügynökség - HIPA konferenciáján hétfőn Budapesten az MTI beszámolója szerint. A tárcavezető kiemelte az ársapkák bevezetését, amellyel a nyugdíjak értékét igyeztek megőrizni, továbbá befagyasztották 2022 végéig a kamatokat, továbbá a kkv-k segítségére siettek 350 milliárd forintos támogatóprogrammal.

Miután Magyarországon a gazdaság az első fél évben 7,3 százalékkal nőtt, ebben az évben 4,5 százalékkal bővülhet a GDP; 2023-ban lassulás várható, de az év második felétől már kedvező tendenciákra lehet számítani

- fürkészte a jövőt Varga Mihály, majd a múltba tekintve arról beszélt, hogy a 2022-es hiánycélt tavaly 5,9 százalékról 4,9 százalékra csökkentették, átütemezték a halasztható kormányzati beruházásokat, a költségvetési szerveknél takarékos gazdálkodást rendeltek el, továbbá tavasszal is jelentettek be konszolidációs intézkedéseket a büdzsé egyensúlya érdekében.

Óriási eredménynek nevezte azt, hogy május óta gyakorlatilag alig nőtt a hiány, szeptemberben pedig többletes volt az államháztartás. Reményeik szerint októberben is sikerülni fog ezt felmutatni

- szögezte le a miniszter, majd szóba hozta az Unióval való egyeztetéseket is. Meglátása szerint konstruktív párbeszéd zajlik az EU és a magyar kormány között. Egy "ambíciózus helyreállítási tervet" alkottak meg, amely kiterjed a demográfia, a zöld átmenet, a fenntarthatóság, az infrastruktúra és a digitalizáció területére is. A kormány arra számít, hogy november közepére a terv egy részét már meg is valósíthatják, amelynek értelmében a helyreállítási és kohéziós források még idén megnyíljanak az ország számára.

Bár fizikailag közel vagyunk az ukrajnai háborúhoz, középtávon a gazdasági kilátások mégis jobbak, mint számos másik, távolabb fekvő uniós országban

- jelentette ki Varga Mihály, aki szerint Magyarország az elmúlt években a válságból is megerősödve került ki, és emiatt bízik abban, hogy ez a tendencia folytatódik. A térségben ugyanis a magyar gazdaság könyvelte el az egyik legnagyobb növekedést a térségben.

A tárcavezető a konferencián kitért a magyar gazdaság és az Amerikai Egyesült Államok kapcsolatára. Az atlanti ország hazánk egyik legfontosabb kereskedelmi partnere - hangsúlyozta -, a kétoldalú kereskedelmi forgalom 7,1 milliárd dollárra nőtt 2021-ben, a magyar export ebből 4,2 milliárd volt.

Több mint 1700 amerikai vállalat van jelen az országban, ezek közül 92-vel stratégiai partnerséget is kötött a kormány. A járvány első évében, 2020-ban ezek a társaságok 2496 új munkahelyet hoztak létre itt, a rá következő évben pedig további ezret

- részletezte Varga Mihály.

A kiemelt kép forrása: Varga Mihály Facebook-oldala