2024.02.25., vasárnap - Géza
Salgótarján: 5o - 5o
Az ország 19 megyéjében

A brazíliai elnökválasztás az amazonasi esőerdő sorsáról is szól

Hilbert Monika | 2022. október 30. - 11:00
A brazíliai elnökválasztás az amazonasi esőerdő sorsáról is szól
A vasárnapi brazil elnökválasztás meghatározhatja az amazonasi dzsungel, a világ legnagyobb esőerdőjének sorsát, miután az elmúlt négy évben Jair Bolsonaro elnök alatt megugrott az erdőirtások száma.

A baloldali Luiz Inácio Lula da Silva volt államfő nyerte váratlanul szoros eredménnyel az elnökválasztás vasárnap rendezett első fordulóját Brazíliában, ellenfele a jobboldali Jair Bolsonaro hivatalban lévő elnök lesz az október 30-án esedékes második fordulóban – derült ki hétfőre virradóra a latin-amerikai ország legfelsőbb választási bíróság (TSE) honlapján közzétett adatokból - írta meg a frisshirek.hu.

Luiz Inacio Lula da Silva ígéretet tett arra, hogy véget vet az Amazonas pusztításának, és radikálisabban lép fel az éghajlatváltozás ellen. Az Amazonasi erdők védelme létfontosságú a globális felmelegedés lassítása és a Föld klímájának védelme érdekében.

Brazília vasárnap választ

A brazilok az október 2-i első fordulós szavazás első két elnökjelöltje közül választhatnak: a baloldali Lula és a jobboldali Bolsonaro.

Lula az első fordulóban legyőzte Bolsonarót, de nem érte el a győzelemhez szükséges 50%-ot. Bolsonaro sokkal jobban teljesített, mint azt a legtöbb felmérés jelezte.

Erdőirtások Bolsonaro alatt

Bolsonaro 2019 elején lépett hivatalba, több bányászati és kereskedelmi beruházást szorgalmazott az Amazonas-vidéken, mondván, hogy ezek gazdaságilag fejlesztenék a régiót, ezáltal segítenék a szegénység elleni küzdelemben.

Meggyengítette a környezetvédelmi szervezeteket: csökkentette költségvetésüket és személyzetüket, miközben megnehezítette a környezetkárosító bűncselekmények elítélését.

A természetvédelemmel kapcsolatos nyilvános kritikája ösztönözte az illegális fakitermelőket, a ranchereket és a földrablókat az erdőírtásra, mivel kevésbé féltek attól, hogy a kormány megbünteti őket - mondják a környezetvédők.

2021-ben az amazonasi esőerdőben 15 éves csúcsra ért el a pusztítás INPE űrkutatási ügynöksége szerint. Bolsonaro elnökségének első három évében az amerikai Maryland államnál nagyobb erdőterület pusztult el. Az előzetes kormányzati adatok azt mutatják, hogy az erdőirtás 2022 első kilenc hónapjában további 23%-kal nőtt.

Lula 2003-ban lépett hivatalba, akkor az amazonasi erdőirtás szintje minden idők legmagasabb szintje közelében volt. Adminisztrációja megerősítette Ibama szövetségi környezetvédelmi intézetet, és létrehozta az ICMBio parkszolgáltatási ügynökséget. 2010-re, utolsó hivatali évére az erdőirtás 72%-kal csökkent.

Lula számlájára írható viszont az, hogy ő is támogatta az Amazonasban található hatalmas Belo Monte vízerőmű építését, ami aztán elpusztította a folyami élőhelyeket és kitelepítette az őslakosokat. Luna utódja, a szintén baloladali Dilma Rousseff elnöksége alatt aztán ismét felgyorsultak az erdőírtások.

Bolsonaro a környezettel kapcsolatos programja

Bolsonaro keveset beszélt környezetvédelmi javaslatairól, arra az esetben, ha megnyerné a második ciklusát. Azt többször hangsúlyozza, hogy a braziloknak joguk van az Amazonas természeti erőforrásainak fejlesztésére. A kampánydokumentumok a katonaság, a rendőrség és más szervek erdőirtás és erdőtüzek elleni küzdelemre irányuló erőfeszítéseit mutatják be. Az adatok azonban azt mutatják, hogy Bolsonaro alatt nem sikerült csökkenteniük a pusztítást.

Lula a környezetvédelmi ígéretei

Lula megfogadta, hogy a kormány környezetvédelmi ügynökségeinek újjáépítésével nullára csökkenti az erdőirtást. Kampányában a háború utáni újjáépítéshez hasonlította azt a munkát, amit a környezetvédelem érdekében tenni kell, hogy azokat a károkat megszüntessék, amit a Bolsonaro alatt keletkeztek.

Széles körben elkötelezte magát az "éghajlati igazságosság" elvei mellett, mondván, hogy a környezetet csak az éhezés és a szegénység csökkentésére irányuló gazdasági lehetőségek növelésével lehet megvédeni. De mivel a brazil kormány költségvetési megszorításokkal néz szembe, továbbra sem világos, hogyan fogja finanszirozni ezeket a terveket.

Az őslakos csoportok széles körben támogatják Lulát, aki azt ígéri, hogy felhatalmazza őket arra, hogy megvédjék földjeiket a környezetpusztítástól. Az elmúlt időszakban az illegális bányászok, fakitermelők és földbirtokosok egyre inkább megszállták az őslakosok területét, megölték a törzs tagjait , Bolsonaro alatt megállították a törzsi területek kijelölésének folyamatát is.

Mi várható a mai választáson?

A legfrissebb, csütörtökön napvilágot látott két közvélemény-kutatás  is azt mutatja, hogy Lulának hosszú távon sikerült az 5-6 százalékpontos előnyt megtartani, ami arányában hasonló az október 2-i szavazás első fordulójában szerzettel - írja a Reuters

Eközben Bolsonaro bizonyítékok nélkül érvelt amellett, hogy Brazília elektronikus szavazási rendszere csalásoknak van kitéve. A héten pedig azzal vádolta a választási bizottságot (TSE), hogy rosszul kezelte azt a panaszt miszerint a rádióállomások több műsoridőt adtak Lulának a kampányhirdetésekre. 

A pénzügyi piacok nagyrészt beárazták a Lula-győzelmet, de az "aggodalomra ad okot, hogy tiszteletben tartják-e a választási eredményt" - mondta Emy Shayo, a JP Morgan elemzője.

A brazil választási hatóságok is arra számítanak, hogy Jair Bolsonaro szélsőjobboldali elnök veresége esetén vitatni fogja az eredményt. Ezért a választási veresége esetén a zavargásokat sem zárják ki, ami egészen az elnökválasztás hitelesítéséig, december 19-én eltarthat.

Az elnök egyik fia, Flavio Bolsonaro szenátor a közösségi médiában azt mondta, hogy apja a "valaha látott legnagyobb választási csalás" áldozata lett. Míg a másik fia, Eduardo Bolsonaro kongresszusi képviselő újságíróknak azt nyilatkozta, hogy a kérdés megfelelő kezeléséhez szükség lehet a választások elhalasztására.

Bolsonaro pedig arra kérte a támogatóit, hogy vasárnap maradjanak a szavazóhelyiségek körül addig, amíg 17 órakor (20:00 GMT) be nem zárnak. Ez sokak szerint a szavazók  megfélemlítéséhez és összecsapásokhoz vezethet.

A bizonytalanság légkörét tetézi, hogy Bolsonaro, a hadsereg egykori kapitánya arra kényszerítette a hadsereget, hogy nyilvánosan támogassák azon állításait, miszerint a szavazási rendszer ki van téve a csalásnak. A fegyveres erők az első fordulós szavazás során ellenőrizték a szavazás menetét, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy a papíralapú szavazólapok összhangban vannak-e a digitálisan továbbított eredményekkel, de csalásról nem számoltak be.

Celso Amorim volt védelmi miniszter úgy nyilatkozott, hogy készen állnak a zavargásokra, de nem látják, hogy a fegyveres erők támogatnák Bolsonaro alkotmányellenes lépéseit. 

"Köszönet Donald Trumpnak a támogatásáért! Büszkén látom, hogy a biztonságosabb és szabadabb Brazíliáért folytatott munkánkat az egész világon tiszteletben tartják, és hogy ma is a demokratikus nemzetek támogatására számítunk, nem pedig a szocialista diktatúrákra, mint régen" - írja Facebook-oldalán Bolsonaro. - "Hadd győzzön a szabadság!"

Orbán Viktor támogatói posztja még nincs kint az oldalán, de biztosak vagyunk benne, rövidesen megjelenik.

fotó: pexels