2023.02.05., vasárnap - Ágota, Ingrid
Salgótarján: -1o - -1o
Az ország 19 megyéjében

Segíthetne a kormány a Dunaferren, de...

frisshirek.hu, 2022. október 26. - 16:35
Segíthetne a kormány a Dunaferren, de...
Palkovics László még szeptemberben azt ígérte, hogy a kormány megvizsgálja, miként nyújthatna támaszt a magyar nehézipar egyre kaotikusabb körülémények közé süllyedő egykori fellegvárának, de Gulyás Gergely már kevésbé tűnt optimistának.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás
Nem tudni, meddig húzható el a Dunaferr agóniája, legújabban egy egymillió dolláros végrehajtást rendelt el vele szemben a Székesfehérvári Törvényszék. Az évek óta zűrös helyzetben lévő gyárkomplexum esetében a konfliktus alapját az orosz többségi és az ukrán kisebbségi tulajdonosok között kell keresni, ugyanakkor mindent összevetve alapvetően a magyar acélipar sorsáról és nagyjából 20 ezer ember megélhetéséről van szó

– írja az e heti HVG.

Szeptember végén Palkovics László meg is ígérte, hogy a kormány megvizsgálja, miként nyújthatna támaszt a magyar nehézipar egyre kaotikusabb körülmények közé süllyedő egykori fellegvárának, ám Gulyás Gergely már kevésbé tűnt optimistának.

Gulyás szerint eleve kétséges, hogy a kormány segíthetne-e jogsértés nélkül, ugyanis a gyár többségi tulajdonosát, egy orosz pénzintézetet szankciók alá vontak és ebben a helyzetben nem lehet tőle elvenni a céget. Ugyanakkor

a Dunaferr gondjai nem a háborúval kezdődtek, megvoltak azok már bőven a járvány idején is, amikor a kormány kitalálta, hogy a vészhelyzeti felhatalmazás birtokában lehetősége van átvenni egy nagyvállalat irányítását, amennyiben a nemzeti érdek úgy kívánja.

Aztán valamiért

pont az orosz többségi tulajdonossal rendelkező Dunaferr esetében nem kívánta úgy a nemzeti érdek.

Lapunk, a Frisshirek.hu korábban már többször is foglalkozott a nagy múltú gyárral, többek között megírtuk, hogy leállt az acélgyártás, emiatt több ezer munkavállaló kerülhet bajba.

Archív fotó: Palkovics László technológiai és ipari miniszter sajtótájékoztatót tart a Dunaferr helyzetéről Dunaújvárosban 2022. szeptember 30-án. MTI/Máthé Zoltán