2024.04.16., kedd - Csongor
Salgótarján: 12o - 12o
Az ország 19 megyéjében

Több mint huszonkét órán át tartott a szociális törvény vitája

frisshirek.hu | 2022. október 27. - 07:30
Több mint huszonkét órán át tartott a szociális törvény vitája
Maratoni hosszúságúra nyúlt, csaknem egy teljes napon át tartott a szociális törvény parlamenti vitája, miután az ellenzék néhány képviselője nem engedte lezárni. Ez végül csütörtökön, nem sokkal hét óra után történt meg.
Csütörtök reggel még mindig felszólalásokkal tartották életben a szerda reggel 9 óta zajló ülést, és így az obstrukciót egyes ellenzéki képviselők.

Az LMP parlamenti képviselőcsoportja, valamint a Párbeszéd-frakció vezetője, Tordai Bence, és tagja, Jámbor András kitartott az obstrukció mellett.

A Telex beszámolójában arra emlékeztetett, hogy

a szociális törvény vitája szerda reggel kilenckor kezdődött a parlamentben, azonban az ellenzéki képviselők folyamatos felszólalásai miatt éjjel sem lehetett azt lezárni.

A kormánypártok részéről nagyrészt Rétvári Bence és Nacsa Lőrinc reagált az ellenzéki képviselők felszólalásaira, többnyire gyurcsányozással.

A módosítás úgy írná át az 1993-ban elfogadott szociális törvényt, hogy

az állam csak végső esetben segítene a rászorulókon, amikor már a családtagok, az önkormányzat és a karitatív szervezetek is kudarcot vallottak. A módosítás azt is kimondja, hogy az egyén szociális biztonságáért elsősorban önmaga felelős, amire eddig nem volt példa.

A Telex cikke szerint szintén lényeges elem, hogy módosítás értelmében a családnak kötelessége lesz segíteni a hozzátartozóján, amennyiben az önhibáján kívül került nehéz helyzetbe. Korábban általánosságban írt a család felelősségéről a törvény. 

A törvénymódosítást egy több mint 160 oldalas salátatörvénybe elrejtve nyújtotta be Semjén Zsolt és Pintér Sándor kedden.

A párbeszédes Szabó Tímea „Lex Megdöglesznek” nevezte a vita során a törvénymódosítást, míg Tordai Bence szerint a embertelenség törvénybe iktatása a szociális törvény átírása. Az LMP-s Ungár Péter Facebook-posztjában azt írta:

nem hagyhatják szó nélkül, hogy az állam kivonuljon a szociális ellátórendszerből.

A Párbeszéd országgyűlési képviselője, Jámbor András a Telexnek késő este azt mondta,

az a céljuk, hogy választ kapjanak a kormánytól, mi indokolja a szociális törvény módosítását, mit akar ezzel elérni a kormány egy közelgő válság előtt.

A párbeszédes képviselő úgy fogalmazott, hogy a módosítás egyik napról a másikra brutálisan alakítaná át a szociális ellátórendszert. Ha kell, akár holnap reggelig is bent lesznek a parlamentben, hogy választ kapjanak a kormánytól. Ezt azért tehetik meg, mert nem határoztak meg időkeretet a vitánál.

Az ülést levezető elnök zárhatja le a vitát, ismétlésre hivatkozva, de úgy látszik, erre nem volt indoka.

Az általános vitát végül csütörtök reggel, nem sokkal 7 óra után zárták le.

Fotó: Jámbor András Imre, a Párbeszéd képviselője (balra) és Ungár Péter, az LMP frakcióvezetője (jobbra) a Magyarország biztonságát szolgáló egyes törvények módosításáról szóló javaslat általános vitája alatt az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. október 26-án. MTI/Soós Lajos